Vypoklonkujte chemii z kuchyně – na vyčištění pánví vám stačí obyčejná rebarbora

Máte už plné zuby připečených pánví a hrnců se stopami mastnoty, ale nedokážete si s nimi poradit jinak, než s pomocí drahých komerčních čističů? Pak nám dovolte seznámit vás s jedním malým trikem.

Roli v něm bude hrát prachobyčejná rebarbora, která vám nejspíš zcela běžně roste na zahrádce. Na přelomu jara a léta se nám jí leckdy urodí tolik, že bez nadsázky nevíme, co si s ní počít. Tak proč si ji nepřizvat domů jako chytrou úklidovou vychytávku?

Trik ze 40. let – ale funguje stále

Vlastně nejde tak úplně o novinku. Naopak, celý postup pochází z doby, kde domácí chemie rozhodně nebyla tak běžná, jak ji známe dnes. Povedlo se vám připálit pánev? Potřebujete odstranit odolné usazeniny nebo jen stopy od oleje? Pak nalijte do pánve horkou vodu, přihoďte dlouhý stonek rebarbory a společně vařte asi 10 minut. Uvidíte, že se i ta nejodolnější špína okamžitě pustí. Možná ji k tomu budete muset jen maličko pomoci obyčejnou kuchyňskou houbičkou.

Foto: Pixabay

Další tipy na rychlé a efektivní čištění hrnců a pánví

Že doma rebarboru právě nemáte? Ale to vůbec nevadí. Pomůžete si třeba jedlou sodou a octem. Sodou jednoduše hojně posypte povrch pánve, poté přilijte horkou vodu a několik lžic octa. Nechte působit deset minut a čištění zvládnete za několik minut.

A co odolné nečistoty na skleněných pekáčích? Na ty vyzrajete se zmačkaným alobalem. Jen ho doporučujeme používat v rukavicích, jinak dost klouže. Pekáč odmočte a poté použijte alobal. Nic víc není třeba. A stejně dobře vám může pomoci i cukr. Tady ani odmáčení potřebovat nebudete (cukr by se stejně rozpustil). Jen ho nasypte na čištěnou plochu a použijte běžnou houbičku. Vydrhnete tak i tu nejodolnější špínu.

Náhledové foto: Pixabay

Zdroj: https://experthometips.com/6-weird-cleaning-hacks-make-pot-pans-look-good-new

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.