Dýně má spoustu léčivých vlastností. Znáte je?

dýně

Oranžové i okrasné dýně jsou symbolem podzimu. Pěstujete je také? Kromě dekorativního využití také skvěle chutnají. V chladných podzimních měsících vás příjemně zahřejí, a ještě pomohou se štíhlou linií.

Vitamínová bomba

Nejčastěji konzumovanou dýní je u nás dýně Hokkaidó. Její největší výhoda spočívá v tom, že snese téměř jakoukoliv tepelnou úpravu. Skvěle se hodí na přípravu sladkých kompotů, dezertů, polévek nebo jako příloha k masu. Považovat dýni za pouhou „obyčejnou“ zeleninu by však nebylo moudré. Je totiž zásobárnou mnoha vitamínů a minerálů. Především provitamínu A, vitamínů skupiny B, draslíku, vápníku a železa. Díky obsažené vláknině pomáhá správné funkci střev a váže na sebe přebytečné toxiny. Pravým svatým grálem jsou však její semínka.

dýněDýně: foto Pixabay

Zinkem ku zdraví

Semena dýní obsahují pořádnou porci zinku. Dokonce se tvrdí, že nejvíc z celé rostlinné říše. Zinek je pro naše tělo nezbytný minerál, který má vliv téměř na všechno. Působí protizánětlivě a podporuje naši imunitu. Dále posiluje pokožku, vlasy a nehty a spolehlivě likviduje ekzémy a kožní infekce.

Semínka dýně proto nikdy nevyhazujte. Raději je očistěte, položte k topení na suchý ubrousek a nechte uschnout. Pak je můžete konzumovat dle libosti.

polévkaPolévka: foto Pixabay

Polévkou proti nachlazení

Podzimní počasí s sebou přináší i vlnu nachlazení a chřipek. Pokud chcete těmto nepříjemným neduhům předejít nebo máte pocit, že už na vás „něco leze“, připravte si jednoduchou dýňovou polévku se zázvorem. Zahřeje vás, a navíc podpoří váš imunitní systém.

Budete potřebovat: 1 menší dýni

1 cibuli

1 lžičku najemno nastrouhaného zázvoru

2 větší mrkve

olej

petrželovou nať

sůl a pepř dle chuti

Dýni omyjte, vyjměte semena a nakrájejte na kostky i se slupkou. Mezitím zpěňte na oleji nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhaný zázvor, kostky dýně a na kolečka nakrájenou mrkev. Směs zalijte vodou a nechte vařit, dokud není zelenina měkká. Poté použijte ruční mixér a veškerý obsah řádně rozmělněte. Nakonec přidejte nasekanou petrželovou nať, sůl a pepř a nechte ještě krátce povařit. Polévku můžete ještě na závěr zjemnit smetanou.

Zdroje: https://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1173-dyne-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-brambor
celostnimedicina.cz/dyne-hokaido.htm

Dýně: náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.