Vodnice: nepřehlížejte ji, když chcete být štíhlí a zdraví

Vodnice

Vodnice je skromná zelenina, která ale může hrát i hlavní roli na vašem talíři. Používá se po celém světě. Oficiálně je to brukev řepák vodnice (latinsky Brassica rapa subsp. rapa). Přináší na váš talíř spoustu zdravého – vodnice je nabitá minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, fosfor, draslík a jód. K tomu si přidejte vitaminy C, B1, B2, B6 a provitamin A. Tahle kombinace pomáhá tělu bojovat s nachlazením, utišuje suchý kašel, podporuje trávení a odvádí přebytečnou vodu z těla. Jako bonus posiluje pokožku i vlasy.

Jak se vodnice používá?

V kuchyni má široké uplatnění! Vaření, pečení nebo dušení? Vše je možné. Jíst se dá i syrová! Hodí se do polévek, salátů, zeleninových směsí nebo jako zdravá příloha. Rádi experimentujete? Zkuste chipsy z vodnice nebo z ní připravte pyré místo bramborové kaše. Nemusíte se omezovat pouze na kořen. Také listy jsou pokladnicí zdraví. Ve 100 gramech vodnice je jen 28 kcal, takže ji můžete s klidným svědomím konzumovat, i když zrovna držíte dietu. A přitom zasytí!

Proč ji jíst?

Může vám pomoci podpořit imunitní systém. Proč? Protože vitamín C! Takže větší množství vodnice může znamenat méně návštěv u doktora. Problémy s trávením? Možná nejíte dostatek vlákniny. I té je ve vodnici víc než dost. Žádné zácpy! Vodnice funguje i jako prebiotikum. Co to znamená? Dobré bakterie ve střevech si na ní pochutnávají, aby mohly lépe provádět svou práci. Draslík vám zajistí nižší krevní tlak i pružnost cév. Díky tomu můžete dosáhnout lepšího kardiovaskulárního zdraví.

Vodnice
Foto: Pixabay

Jak si vede vodnice v kuchyni?

Vodnice není žádná fádní zelenina. Na vašem talíři může hrát prim. Je sladká, šťavnatá a přizpůsobit si ji můžete pro každý recept. Nejdříve ji pořádně omyjte – přece jen roste pod zemí. Slupka musí pryč! Nakrájejte ji podle toho, jak potřebujete. Plátky, kostičky nebo nudličky? A pak už se pusťte do přípravy!

  • Vaření – jako brambory. Povařte ji 15 až 20 minut v osolené vodě doměkka. Můžete ji jíst celou nebo rozmixovanou, nebo z ní připravte polévku.
  • Pečení – promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Pečte při 200 °C asi 30 až 40 minut. Nádherně křupavá!
  • Syrová – zachutná vám pro svou křupavost. Nezapomeňte ji nakrájet na tenké plátky nebo nudličky. Uplatníte ji v salátech, jen tak nebo jako ozdobu na obložený chléb.
  • Nakládaná – naložte ji do směsi octa, cukru, soli a oblíbeného koření. Za pár dní už můžete začít konzumovat! Skvělá jako příloha ke grilovaným masům či do obložených chlebů.

Salát z vodnice

Budete potřebovat:

  • 500 g vodnice,
  • 2 jablka,
  • 2 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • hrst pažitky,
  • sůl a pepř.

Vodnici oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte a nechte pustit šťávu. Tu po několika minutách slijte. Jablka oloupejte a nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte vodnici a jablka a přidejte dresink z majonézy, zakysané smetany, pažitky, soli a pepře. Ochutnejte a popřípadě přisolte. Hotovo!

Kachní stehýnka s mladou vodnicí a mrkví

Tentokrát budete potřebovat:

  • 6 kachních stehen,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • Směs bylinek: rozmarýn, bazalka, špetka chilli,
  • 350 g mladé mrkve,
  • 400 g vodnice,
  • 400 ml kuřecího vývaru.

Kachní stehna opečte ze všech stran dozlatova (15 až 20 minut). Vyjměte stehýnka. Slijte výpek tak, aby zůstala asi jen 1 lžíce. Přidejte cibuli, česnek a bylinky, a ještě 5 minut restujte. Pak přidejte mrkev a vodnici. Přeneste na plech i s kachními stehýnky, podlijte vývarem a pečte asi 40 minut na 200 °C. Hotovo!

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/rzepa/

https://www.jimejinak.cz/kategorie/recepty/stitky/vodnice/

Foto: Pixabay