Uvařte bobkový list s jablkem. Odvar má pozitivní účinky na zdraví
Jak z názvu vypovídá, jedná se o nezvyklou kombinaci. Sílu tohoto odvaru však znaly už naše babičky, které využívaly sílu nejrůznějších přírodních produktů. Chuti odvaru se bát nemusíte. Naopak je docela příjemná. Poradíme vám, s jakými neduhy tento nápoj zatočí.
Vavřín neboli bobkový list
Původem se jedná o teplomilný keř pocházející z Malé Asie. Tato rostlina byla známá již ve starověkém Řecku, jelikož se z jejích listů pletly vavřínové věnce pro významné osobnosti. Vavřínový keř může dorůst až do výšky 15 m, ale roste velmi pomalu. Jeho listy se využívají v kuchyni v čerstvé i sušené podobě. Nejčastěji se používají k dochucení omáček, vývarů nebo pečeného masa. Bobkový list má ovšem významné pozitivní účinky pro naše zdraví.
Kombinace jablka a bobkového
Čaj z bobkového listu se používá při redukčních dietách i zdravotních obtížích. Vavřín podporuje trávení a chuť k jídlu. Je vhodný tedy v případě, pokud trpíte nechutenstvím, zlepšuje nadýmání i plynatost. Dále podporuje tvorbu žluči a podílí se na funkci jater. Odvar z jablka a bobkového listu je nabitý antioxidanty a protizánětlivými látkami. Odvar je ideální pro lidi, kteří trpí cukrovkou, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi. Z tohoto důvodu je vhodný i při redukčních dietách, protože reguluje neodolatelné chutě.
Foto: Pixabay
Jak připravit odvar?
Do malého hrnce s vodou vložte rozkrájenou polovinu jablka i se slupkou, přidejte tři bobkové listy a pro výraznější chuť přidejte jednu celou skořici a pár kousků hřebíčku. Vše povařte asi 15 minut, poté směs sceďte a můžete popíjet. Odvar ještě můžete dochutit lžičkou medu nebo čekankového sirupu. Tento nápoj vám nahradí klasické čaje a zpestří šedé podzimní dny. Navíc podpoříte i svou imunitu, protože působí proti rýmě a nachlazení.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7152419/
Náhledové foto: Pixabay
