Surica: posilte svou imunitu kvašenými bylinkami! Přinášíme návod na přípravu
Surica je nápoj, který chutná jako letní louka! Připravovali si jej Slované a často k tomu použili bylinky a ovoce, které měli zrovna po ruce. A stejně tak to můžete udělat i vy! Kdysi se nápoj připravoval na různé rituály a oslavy. A dnes? Můžete si ji dát místo přeslazených sodovek nebo dokonce energy drinků. Někdy se jí říká také syryca nebo suryca, ale kouzlo zůstává stejné – kvašení bylin, květin, bobulí (často rybíz nebo šípky) a medu. Kvašení se bát nemusíte. Právě díky němu má příjemně šumivou chuť i léčivé účinky.
Surica vzniká přírodním kvašením
Surica kvasí, aniž byste do ní museli přidávat nějaké chemikálie. Všechno je tak zcela přírodní. Dejte si na čas. Vytvoříte perlivý nápoj, který potěší nejenom vaše chuťové pohárky, ale také trávení. Jak? Díky probiotickým kulturám! Ty fungují ve vaší střevní mikroflóře. Když využijete další bylinky, které fungují jako pomocníci správného trávení, získáte další schopnosti nápoje navíc! Tak například máta! Ta vám pomůže uvolnit křeče žaludku.
Vitamínová bomba
Vitamíny z lékárny? Odložte je na zimu! Raději si vyrobte suricu. Co do ní? Využít do ní můžete bylinky a produkty, které máte zrovna po ruce. Vyberte řebříček, mátu nebo meduňku. Proč? Pomohou proti zánětům a bakteriím. Med je proti infekcí. Chcete doplnit vitamín C a antioxidanty? Přidejte šípky, rybíz nebo třeba citrony (jistě, staří Slované je neměli tak úplně k dispozici). Výsledek? Silnější imunita! A když máte potíže se spánkem, přidejte i bylinky se zklidňujícími účinky, jako jsou levandule, meduňka nebo chmel.
Domácí surica
Nemusíte se ničeho obávat. Vyrobit si doma surici není nic složitého. Budete potřebovat třílitrovou sklenici (čistou, před použitím ji vyvařte) a bylinky, které máte po ruce a které dobře znáte. Pokud si nejste jistí, jestli je bylinka bezpečná, raději se jí vyhněte nebo si nechte poradit od někoho zkušenějšího. Co tedy budete na suricu potřebovat?
- Bylinky: sáhněte po takových, jako jsou máta, heřmánek, meduňka, šalvěj, tymián, levandule, rozmarýn, květy bezu, kopřiva, růžové okvětní lístky.
- Ovoce: přihoďte i nějaké to ovoce, jako jsou bobule bezu, šípek, maliny, jahody, ostružiny nebo dokonce citron.
Kolik bylinek a ovoce by mělo být? Naplňte s nimi asi litrovou nádobu. Dále si připravte:
- 150 g medu: na kvalitě nešetřete! Ideální je med od včelaře, ale pokud žádného takového neznáte, můžete jej koupit i na trhu.
- Voda: můžete použít klasickou pitnou vodu. Chcete mít jistotu o její nezávadnosti? Převařte ji den předem. Kolik jí bude potřeba? Naplňte s ní asi 4/5 objemu třílitrové sklenice. Právě v ní se bude odehrávat to kouzlo – přeměna jednotlivých ingrediencí na směs plnou zdraví!
Návod krok za krokem
- Vybrané bylinky a plody nasypte do třílitrové sklenice. Měly by sahat asi to třetiny její výšky.
- Ve studené vodě rozmíchejte med. Jakmile se rozpustí, zalijte s nimi bylinky ve sklenici.
- Přikryjte gázou nebo čistým hadříkem a zajistěte gumičkou. Přístup vzduchu zajištěn! Přístup nezvaných hostů naopak odepřen!
- A teď už postavte sklenici na sluníčko nebo jiné teplé místo. Promíchejte každý den.
- Postačí jen dva až tři dny, a vaše surica získá perlivou chuť. Nádherně voní! Sceďte ji a přelijte do lahví. V lednici vydrží několik dní.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/surica/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/14298128810-zazracne-bylinky/13699-recepty/12081-napoj-surica/
Foto: Pixabay