Sladkosti mohou být radost i pro diabetiky, pokud víte, jak je vybírat

Sladkosti

Diabetes není jen „trocha zvýšeného cukru“, ale komplexní onemocnění, které vás provází každým dnem. Je to porucha metabolismu, která způsobuje zvýšenou hladinu glukózy v krvi a vyžaduje nejen léky či inzulin, ale také pečlivě sestavený jídelníček. Rozlišujeme hned několik typů diabetu – od dětského prvního typu až po těhotenskou cukrovku – a každý vyžaduje trochu jiný přístup.

Jak se sladkosti promítají do diabetické diety

Základ diabetické diety? Regulace příjmu sacharidů. V praxi to znamená, že byste měli omezit jednoduché cukry, které se nacházejí v limonádách, zákuscích či sušenkách. Denně by příjem sacharidů měl být mezi 100–150 g, přičemž velkou roli hraje glykemický index. Co to je? Jak rychle potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Celozrnné produkty, zelenina i správně připravené ovoce mohou být skvělými spojenci.

Foto: Pixabay

Mlsání a diebetes

Možná to překvapí, ale ano – i diabetik si může dopřát malý pamlsek. Jen je potřeba vědět, po čem sáhnout. Klíčem je volit varianty s nízkým glykemickým indexem, minimem jednoduchých cukrů a ideálně i hodnotnou výživou. To znamená zapomenout na klasické tyčinky či bonbóny, ale otevřít dveře novým možnostem.

Sladkosti bez cukru – když chcete hřešit chytře

Moderní trh myslí na to, že i lidé s diabetem mají chuť na něco dobrého. Proto vznikla široká škála produktů slazených stévií, xylitolem či maltitolem. Tyto alternativy pomáhají udržet stabilní glykemii, a přesto nabídnou sladkou chuť. Stačí se jen řídit etiketou. Kromě samotného sladidla je dobré všímat si i zbytku ingrediencí. Pokud seznam obsahuje barviva, aroma nebo dlouhý řetězec neznámých látek, raději vyhledejte produkt s kratší, jednodušší recepturou. Patříte mezi kreativce? Můžete si připravit domácí dobroty!

Hořká čokoláda – sladkosti pro velké mlsaly

Milujete čokoládu? Skvělá zpráva! Kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa může být součástí jídelníčku i při diabetu. Obsahuje mnohem méně cukru než mléčná varianta a navíc je zdrojem hořčíku, draslíku i železa. Stačí malý kousek a pochoutka je na světě. Jahody, grapefruit nebo avokádo? Sáhněte po nich, když vás honí mlsná. Díky vláknině a vitaminům představují příjemnou sladkou náplast bez rizika prudkého zvýšení glykemie. Ovoce se středním GI – třeba borůvky, jablka nebo meruňky – si můžete dopřát také, jen v rozumném množství.

Smoothie – rychlá porce energie

Když máte chuť na něco jemného a krémového, zkuste si připravit smoothie. Stačí hrst ovoce s nízkým GI, trocha mléka či jogurtu a můžete přidat i chia semínka nebo ořechy pro extra výživnost. Výsledek Vás nejen zasytí, ale i osvěží.

Zdroje info:

https://portal.abczdrowie.pl/slodycze-dla-cukrzykow-na-jakie-przysmaki-moga-sobie-pozwolic-diabetycy/7159141500902144a

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8472506/

Foto: Pixabay