Skořice a cukrovka: voňavé koření vám pomůže zkrotit cukr v krvi

Skořice

Skořice rozhodně není jen koření, které dodá vašemu jídlu chuť. Využít ji můžete i pro její účinky, o nichž jste se mohli přesvědčit na základě mnohých studií. Tak například zrychluje metabolismus, čehož můžete využít, když hubnete. Jak je to ale s cukrovkou? Má skořice tu moc, aby nám při tomto onemocnění podala pomocnou ruku? Přečtete-li si provedené výzkumy, zjistíte, že ano. Skořice pravá (Cinnamomum verum) má svůj tropický domov na Srí Lance a v jihovýchodní Asii.

Skořice léčí

Kašel? Dejte si skořici! Bolest zubů? Pomůže skořice. Tak tímto způsobem se skořice používala už od pradávna. Pravdou je, že funguje jako přírodní antibiotikum a pro záněty je silným protivníkem. Funguje jako silný antioxidant a může dokonce pomáhat v boji proti rakovině. Zvracení a průjem? I nyní přichází na pomoc skořice. Jak je to ale s cukrovkou?

Skořice
Foto: Freepik

Cukrovka: mor 21. století

Když vaše tělo nezvládá správně pracovat s cukrem, trpíte onemocněním, které nazýváme cukrovka. A právě v tomto okamžiku přichází na řadu skořice. Umí toho totiž spoustu! Například zvýšit citlivost buněk na inzulin a pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Neplatí, že když máte cukrovku, musíte si hlídat pouze cukr v jídle. Cukrovka totiž souvisí s celou řadou metabolických syndromů, jako jsou vysoký cholesterol, tukové bříško, inzulinová rezistence, vysoký tlak a vysoká hladina cukru v krvi.

Skořice v akci

Toto voňavé koření má silnou moc: snižuje tuky v krvi, uvolňuje cévy a snižuje krevní tlak, brání tělu ukládat tuky a zpomalí jejich vstřebávání ve střevech. Nemáte cukrovku? Ani v tomto případě se skořice nevzdávejte! Pomůže vám nemoci předejít. Jak? Zpomaluje totiž vstřebávání cukru ve střevech, a co víc – podporuje geny, které zlepší vaši citlivost na inzulín! Nemusíte ji jíst po kilech! Podle některých výzkumů postačí 2 g denně. Ale pozor! Více než 6 g za den vám může podráždit žaludek nebo vyvolat alergii.

Nejenom to sladké

Sušenky nebo jablečný štrúdl? Tak do nich skořice nepochybně patří. Už jste ji zkoušeli přidat i do pokrmů, které nejsou tak úplně sladké? Vážně! Skořici můžete využít i v nich. Může vám pomoci dochutit různé omáčky, ale také pečenou zeleninu. Skvělá je se zelenými fazolkami, rajčetem a skořicí. Špetka skořice před podávání na krémovou zeleninovou polévku a máte hned další příchuť navíc.

Skořice a bezpečnost

Skořici nemusíte považovat za svého nepřítele – v doporučeném množství neškodí. Jen si dejte pozor na následující:

  • Kupujte kvalitní skořici. Levnější značky mohou obsahovat škodlivé látky, například v podobě olova, které do zdravé výživy rozhodně nepatří.
  • Máte problémy s játry? Skořice vám rozhodně nepomůže! Spolu s léky může ještě víc zatížit vaše játra.
  • Skořicové doplňky jsou natolik silné, že byste jejich užívání měli raději zkonzultovat s lékařem.

Zdroje info:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3924990/

https://www.webmd.com/diabetes/cinnamon-and-benefits-for-diabetes

https://dietetycy.org.pl/cynamon-a-cukrzyca/

Foto: Unsplash