Ryby v našem jídelníčku nesmí chybět. Proč jsou tak zdravé?

Ryby

Ryby jsou tak trochu kontroverzní potravinou – zatímco někteří ji milují a s radostí ji vyhledávají, jiní se jí vyhýbají obloukem. Bahnitá chuť a malé kostičky? Nebrat! Pokud takto smýšlíte i vy, měli byste své rozhodnutí přehodnotit. Najdeme v nich spoustu prospěšných látek: omega-3 mastné kyseliny, hromadu vitamínů i minerálů. Co ale nemají? Kalorie. Proslýchá se, že některé mohou být kontaminované těžkými kovy. Kde je pravda?

Sladkovodní vs. mořské ryby

Liší se od sebe nějak? Už jenom obydlím. Sladkovodní ryby najdete v řekách a jezerech. Zástupci jsou kapr, karas, lín, cejn, okoun, candát, sumec, štika, úhoř a další. Mořské ryby panují v mořích a oceánech. Které to jsou? Losos, pstruh duhový, makrela, sleď, treska, platýs, šprot, úhoř mořský a jiné. Které z nich jsou zdravější? To nejde říci tak snadno. Pro zjednodušení jsme vybrali dva zástupce z každé skupiny: kapra a sledě.

  • Tuk: kapr obsahuje až šestkrát více tuku než sleď!
  • Omega-6: kapr je bohatší také na omega-6, a to až dvojnásobně.
  • Omega-3: tak tady kapr prohrává na celé čáře. Obsahuje totiž až dvanáctkrát méně omega-3 než sleď.
  • Celkový vítěz? Sleď! Má méně tuku a více omega-3 mastných kyselin.
Losos
Foto: Pixabay

Na chovu záleží

Nejvíce se to liší v tom, že ryby z farem jsou tučnější než ty, které žijí ve volné přírodě. Bílkoviny a minerály? Tady rozdíly příliš nenajdete. Obě dvě skupiny jsou taktéž skvělým zdrojem vitamínu B12 a D. Nejvíce vitamínu D? V tučnějších rybách! Například losos, makrela, sleď či pstruh. PBDE a PCB jsou syntetické chemikálie, které najdete v rybách, zejména těch z Baltského moře. Tyto sloučeniny jsou škodlivé pro zdraví – ovlivňují hormony, štítnou žlázu a dokonce mohou poškodit plod u těhotných žen. No, a teď víte, proč je dobré vybírat ryby z čistších a udržitelnějších vod.

  • Rtuť, kadmium a další toxiny: ryby z Atlantiku jsou na tom o poznání lépe než ty, které se vyloví s Baltského moře.

Ryby z asijských chovů

Kauza pangasius hovoří za vše. Tato ryba díky tomu získala velice špatnou pověst, a to navzdory tomu, že je vlastně zdravá! Záleží totiž na tom, z jakého chovu ji kupujete. Asijské farmy mají velmi špatné skóre: málo omega-3 a omega-6, plno nenasycených tuků a také těžkých kovů! Pangasius mezi rybami rozhodně nehraje prim, protože obecně má méně bílkovin a příliš mnoho nasycených tuků. Kromě toho často obsahuje spoustu rtuti. Proč je tento prvek nebezpečný? Může poškodit nervy, srdce a ledviny.

Kapr nejenom na Vánoce

Kapr se pyšní skvělou výživovou hodnotou. Zdroj polynenasycených mastných kyselin? Ano! Ale pozor! Jeho poměr omega-6 a omega-3 není úplně ideální. Naštěstí jeho maso nepřekračuje normy pro těžké kovy, takže je celkově bezpečný. A to je důvod, zařadit ho na svůj jídelníček více, než jednou do roka.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/ryby/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8756069/

Foto: Pixabay