Ananas

Potraviny, které pomáhají zhubnout

Lidé často při hubnutí vynechávají i potraviny, které by jim mohly být prospěšné. Typickým příkladem jsou například sacharidy. Výsledkem je ale nedostatek živin a vitamínů, nemluvě o tom, že vás může neustále pronásledovat chuť na sladké. Existují ale také potraviny, které pomáhají tuky spalovat, a přitom jsou zdrojem cenných vitamínů i minerálů. A takové se rozhodně nevyplatí vynechávat. Jaké potraviny to jsou?

Ananas

Toto tropické ovoce má sladkou chuť, ale nízké množství kalorií – a je z 90 % tvořen vodou. Významný je taktéž obsah vlákniny, která je prospěšná pro celý trávicí systém. Avšak to rozhodně není všechno. Bromelin, což je látka obsažená v ananasu, pomáhá odbourávat tuky. To je také důvodem, proč spousta doplňků stravy a léků obsahuje právě ananas. Dejte si ale pozor na ananas v konzervě a sušený ananas – tyto bývají doslazovány. Ananas je nejen zdrojem vody, ale také vitamínu C. Pomáhá při zadržování vody v organismu a je prospěšný i při překyseleném žaludku.

Cibule

Cibuli v naší kuchyni používáme velmi často. A to je dobře. Sirné sloučeniny jsou příslibem antibakteriálního působení. I když je používáme spíše po tepelné úpravě, už jejím krájením ji inhalujeme – a to je prospěšné pro nosní sliznici (působí jako desinfekce). Zaměřit bychom se měli na její konzumaci v syrovém stavu, například v zeleninových salátech nebo pomazánkách, protože to pak urychluje metabolismus a napomáhá při spalování tuků. Navíc má nízkou kalorickou hodnotu, takže si jím můžete dopřát tolik, kolik snesete. Pokud je pro vás kuchyňská cibule příliš silná, zaměřte se na používání jarní cibulky.

Banán

Toto oblíbené tropické ovoce urychluje metabolismus, díky čemuž jsou tuky spalovány rychleji. Je také zdrojem draslíku, pomáhá při vylučování nadměrné vody z organismu, navozuje pocit sytosti po delší dobu. Ke konzumaci se hodí spíše ráno. Banány obsahují škrob, který je dobrý pro regulaci cukru v krvi. Velkou výhodou banánů je to, že se nemusí před samotnou konzumací omývat vodou – můžete je jíst cestou.

Banány

Foto: Pixabay

Brokolice

Obsahuje nízké množství kalorií a přitom vysoké množství vitamínů (například vitamínu C) a minerálů. Právě ty jsou prospěšné pro odbourávání tuků z organismu. Její kalorická hodnota je tak nízká, že si jí můžete dopřát tolik, kolik chcete.

Bylinky

Bylinky jsou skvělé pro dochucení pokrmů. Díky nim nemusíte používat nezdravá dochucovadla a také ubrat na soli, které my Češi obvykle používáme nadbytek. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvé a tepelně neupravené. Jejich dobrou vlastností je to, že působí blahodárně na trávicí systém – zejména bazalka, petrželka, pažitka, tymián, majoránka a šalvěj. Jejich pěstování je obvykle velmi nenáročné, takže vlastní zásobu bylinek si můžete vypěstovat i doma.

Celozrnné cereálie

Co si představit pod pojmem cereálie? Jedná se o obiloviny (ječmen, žito, oves, pšenice, kukuřice a další). Obsahují především velké množství vlákniny, díky čemuž prodlužují pocit sytosti po jídle. Dále pak po jejich konzumaci nedochází k náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Vzhledem k tomu, že udržují hladinu inzulinu v nízkých hladinách, pomáhají rychle spalovat tuk.

Zdroj: Krabičková dieta 3, Alena Doležalová

Náhledové foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *