Perníkové koření: nespoléhejte na komerční produkty!
Perníkové koření provoní už první prosincová rána a připomene vám, že Vánoce jsou opravdu za dveřmi. Můžete si ho koupit v supermarketech, ale znáte to – ne každé koření bude vyhovovat vaším požadavkům. Když víte, jakou směs máte rádi – trochu víc skořice, méně zázvoru apod. – můžete si vytvořit svou vlastní směs nejenom na přípravu perníčků!
Perníkové koření k Vánocům patří
Možná, že máte recept, který perníkové koření vůbec nepotřebuje. V takovém případě ale určitě najdete jiné koření, které vaše perníčky spolehlivě provoní! A právě to je úkol domácího perníkového koření! Provonět! Jedno je jisté: bez toho správného koření perníčky prostě nepřipravíte! Kouzlo dokonalého těsta spočívá v poctivé směsi aromatických ingrediencí. Skořice, ideálně cejlonská, zázvor, hřebíček, kardamom, anýz, nové koření či špetka černého pepře — to vše vytváří harmonii, kterou v obchodních směsích ne vždy najdete. A co levnější koření? Můžete se spolehnout na to, že je tvoří plnidla, jako je mouka nebo cukr.

Čistá směs plná vůní
Pokud máte doma mlýnek na kávu nebo Thermomix, můžete si připravit ještě dostupnější a dokonale osobní směs. Je to jednoduché řešení, které se vám přizpůsobí — stačí zvolit koření podle vlastních preferencí a výsledkem je voňavé koření přesně podle vašeho gusta. Takové koření je jedinečné a kvalitní – a určitě vám může posloužit i jako jedinečný dárek, který jste vytvořili s láskou!
Domácí perníkové koření
Zázvor můžete dávkovat podle toho, jak intenzivní chcete mít směs. Kardamom a koriandr zase dodávají tradiční německý nádech. S muškátovým oříškem pracujte opatrně — stačí málo a chuť bude příliš pronikavá. Pokud vám chybí nové koření nebo hřebíček, můžete si vypomoci zdvojnásobením toho druhého nebo přidáním skořice. A milovníci klasiky ocení špetku bílého pepře. V jakém poměru?
- 3 lžíce mleté skořice,
- 3 lžíce mletého zázvoru,
- 1,5 lžičky mletého nového koření,
- 1,5 lžičky mletého hřebíčku,
- ¾ lžičky mletého muškátového oříšku,
- špetka kardamomu a koriandru.
Všechno jen promíchejte a pak skladujte uzavřené ve sklenicích nebo i jiných nádobách – které budou vzduchotěsné, aby vám směs nezvlhla a „nevyčichla“. Skladujte v suchu a temnu a používejte kdykoli budete mít chuť – nejen do perníčků a jiného pečiva, ale třeba i do kávy nebo ovesné kaše!
Zdroje info:
https://marketbio.pl/blog/przyprawa-do-piernika-ktora-najlepsza
https://www.savorynothings.com/homemade-gingerbread-spice-mix-perfect-gingerbread-recipe-free-printables/
Foto: Unsplash