Perníkové koření: nespoléhejte na komerční produkty!

Perníček

Perníkové koření provoní už první prosincová rána a připomene vám, že Vánoce jsou opravdu za dveřmi. Můžete si ho koupit v supermarketech, ale znáte to – ne každé koření bude vyhovovat vaším požadavkům. Když víte, jakou směs máte rádi – trochu víc skořice, méně zázvoru apod. – můžete si vytvořit svou vlastní směs nejenom na přípravu perníčků!

Perníkové koření k Vánocům patří

Možná, že máte recept, který perníkové koření vůbec nepotřebuje. V takovém případě ale určitě najdete jiné koření, které vaše perníčky spolehlivě provoní! A právě to je úkol domácího perníkového koření! Provonět! Jedno je jisté: bez toho správného koření perníčky prostě nepřipravíte! Kouzlo dokonalého těsta spočívá v poctivé směsi aromatických ingrediencí. Skořice, ideálně cejlonská, zázvor, hřebíček, kardamom, anýz, nové koření či špetka černého pepře — to vše vytváří harmonii, kterou v obchodních směsích ne vždy najdete. A co levnější koření? Můžete se spolehnout na to, že je tvoří plnidla, jako je mouka nebo cukr.

Perníčky, Perníkové koření
Foto: Unsplash

Čistá směs plná vůní

Pokud máte doma mlýnek na kávu nebo Thermomix, můžete si připravit ještě dostupnější a dokonale osobní směs. Je to jednoduché řešení, které se vám přizpůsobí — stačí zvolit koření podle vlastních preferencí a výsledkem je voňavé koření přesně podle vašeho gusta. Takové koření je jedinečné a kvalitní – a určitě vám může posloužit i jako jedinečný dárek, který jste vytvořili s láskou!

Domácí perníkové koření

Zázvor můžete dávkovat podle toho, jak intenzivní chcete mít směs. Kardamom a koriandr zase dodávají tradiční německý nádech. S muškátovým oříškem pracujte opatrně — stačí málo a chuť bude příliš pronikavá. Pokud vám chybí nové koření nebo hřebíček, můžete si vypomoci zdvojnásobením toho druhého nebo přidáním skořice. A milovníci klasiky ocení špetku bílého pepře. V jakém poměru?

  • 3 lžíce mleté skořice,
  • 3 lžíce mletého zázvoru,
  • 1,5 lžičky mletého nového koření,
  • 1,5 lžičky mletého hřebíčku,
  • ¾ lžičky mletého muškátového oříšku,
  • špetka kardamomu a koriandru.

Všechno jen promíchejte a pak skladujte uzavřené ve sklenicích nebo i jiných nádobách – které budou vzduchotěsné, aby vám směs nezvlhla a „nevyčichla“. Skladujte v suchu a temnu a používejte kdykoli budete mít chuť – nejen do perníčků a jiného pečiva, ale třeba i do kávy nebo ovesné kaše!

Zdroje info:

https://marketbio.pl/blog/przyprawa-do-piernika-ktora-najlepsza

https://www.savorynothings.com/homemade-gingerbread-spice-mix-perfect-gingerbread-recipe-free-printables/

Foto: Unsplash