Ovocné šťávy: jsou zdrojem vitamínů, pozor ale na cukry
Ovocné šťávy obvykle považujete za zdravé, ale současně víte, že s jejich množstvím byste to přehánět neměli. Pořád ještě jsou totiž zdrojem ovocného cukru. Mohou pít ovocné šťávy také diabetici? Jsou skutečně tak zdravé, jak si myslíte? A jak je vyrábět nebo kupovat? Jsou škodlivé nebo naopak prospěšné? Pravdou je, že se mohou stát vaším každodenním zdrojem vitamínů a minerálů. Zde je to, na co si dát pozor.
Co jsou ovocné šťávy?
Pod pojmem „ovocné šťávy“ byste měli rozumět šťávy, které jsou vyrobeny pouze z ovoce. To znamená, že do nich výrobce nepřidal žádný cukr. Jediným způsobem, jak mohly být obohaceny, je přídavek některých vitamínů a minerálů. Navzdory tomu je v ovocných šťávách cukru i tak dost, proto odborníci na výživu doporučují, abychom si je dopřáli pokud možno dopoledne. Za den byste měli sníst pět porcí ovoce a zeleniny, přičemž naprostou převahu by měla mít právě zelenina.
Můžete pít ovocné šťávy, když máte diabetes?
Informaci o tom, že byste neměli konzumovat ovocné šťávy, když máte diabetes druhého typu, nikde nenajdete. Je to ale jaksi intuitivní. Protože pokud máte tuto nemoc, měli byste omezit konzumaci jednoduchých sacharidů. A ať chcete nebo ne, právě ty v ovocných šťávách najdete, a to navzdory tomu, že nejdou doslazovány klasickým cukrem. Jednoduché sacharidy objevíte také v medu, sušeném ovoci a čerstvém ovoci. S jejich zkonzumovaným množstvím byste tedy měli být opatrní.
Proč je lepší raději celé ovoce?
Ovocných šťáv můžete najednou vypít velké množství, protože se jedná pouze o odšťavněné ovoce. Pokud byste chtěli sníst tolik ovoce, kolik bylo použito na jednu sklenici šťávy, dalo by vám to víc zabrat. Navíc ovoce jako takové obsahuje větší mnžoství vlákniny, která je důležitá pro navodění pocitu sytosti na delší dobu a navíc zpomaluje trávení. To znamená, že hladiny cukru v krvi nerostou takovým rychlým tempem. Zpomalení vstřebávání glukózy je obzvláště důležité pro diabetiky.
Co řekne glykemický index potravin?
Chcete vědět, jak která potravina zvýší hladinu glukózy v krvi poté, co ji sníte? Pak sledujte glykemický index potravin! Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou pro vás mnohem vhodnější, protože po jejich konzumaci nedochází k náhlému zvýšení cukru v krvi. Srovnejte si například jablka: samotné ovoce má glykemický index 35, jablková šťáva pak 50. Ve srovnání s cukrem (ten má GI 70) je to pořád ještě málo.
Mohou pít ovocné šťávy obézní lidé?
To nejlepší, co můžete pít, když chcete zhubnout, je voda. Čistá, neperlivá voda. Raději než po ovocných šťávách sáhněte po celém kousku ovoce. To totiž obsahuje více vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. To znamená, že nebudete mít potřebu jíst dál a dál. Vláknina je váš přítel nejenom při hubnutí.
Zdroje info:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-soki-owocowe-fakty-i-mity,nId,4804211
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8228760/
Foto: Pixabay