Niva není pro každého. Modrá, voňavá a trochu problematická

Niva

Plísňové sýry jako je niva jsou chutné, jsou ale také zdravé? Voňavé, chuťově výrazné sýry jsou milované i nenáviděné. Nejsou žádnou novinkou – například první zmínky o sýru Roquefort pocházejí už z 9. století! Jak je to ale s jejich nutričním profilem? Znamenají jen příliš soli a tuků, nebo i něco navíc? Co cholesterol? A co naše trávení? Kdo by si měl dát raději jiný sýr?

Hlavní tři druhy plísňových sýrů

Plísňové sýry jsou tak trochu zázrakem mikrobiologie. Podle typu použité plísně a technologie výroby se dělí do tří hlavních skupin:

  • Plíseň na povrchu: typičtí zástupci? Camembert a Brie. Jejich měkká bílá kůrka je jako načechraný kabátek z plísně Penicillium camemberti. Chuť? Krémová, jemná, s lehce oříškovým nádechem a zemitým podtónem. Čím déle zrají, tím víc získávají na síle.
  • Plíseň uvnitř: Roquefort, Gorgonzola, Blue Stilton nebo Bleu d’Auvergne anebo niva! V jejich nitru se skrývá modrozelená plíseň Penicillium roqueforti. Chuť? Výrazná, pikantní, slaná a občas s lehkým štípnutím.
  • Kříženci: příkladem je Cambozola. O co jde? Kombinace krémového Brie a ostřejší Gorgonzoly. Výsledkem je jemný, krémový sýr s decentní modrou notou. Skvělý start pro sýrové začátečníky!
Plísňový sýr
Foto: Pixabay

Niva a zdraví

Jíst plísně není všeobecně zdravé. Sýry ale obsahují speciální plísně, které je bezpečné konzumovat. Jak je to s jejich výživovou stránkou? Na jedné straně spousta bílkovin, vápník a fosfor (skvělé pro svaly, kosti a zuby). Také vitamíny B2, B12 a A nesmíme zapomenout! Cílí na váš mozek, oči i imunitu. A fermentace? Ta je jen dalším důvod, proč se do sýrů pustit! Probiotika totiž vyživí vaši mikroflóru. Proč si ale dát pozor?

  • Příliš mnoho kalorií (na 100 g až 410 kcal).
  • Obrovské množství tuku a soli.
  • Těžší na trávení.

Není pro každého

Pokud vám niva chutná, měli byste vědět, že existují určité životní etapy (nebo celoživotní stopka), proč se jí vyhýbat. Patříte k následujícím skupinám? Pak on nivy raději ruce pryč!

  • Těhotným ženám, pokud je sýr z nepasterizovaného mléka – hrozí listerióza.
  • Lidem s intolerancí na kravské mléko nebo sýr obecně.
  • Vysoký tlak nebo nemocné ledviny? Vysoký obsah soli je pro vás špatná zpráva.
  • Citlivý žaludek, játra, žlučník nebo slinivka? Niva vám může nadělat víc škody než užitku.

Niva v různých podobách

Chcete si dopřát modrý sýr s klidným svědomím? Sáhněte po kvalitě. Chybu neuděláte s BIO variantou sýra, která obvykle obsahuje méně aditiv. Sýry z přírodního mléka? Dobrá volba!

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-sery-plesniowe-nie-dla-kazdego-te-osoby-nie-powinny-po-nie-s,nId,21399868

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694624000463

Foto: Unsplash