Není jogurt jako jogurt – jak ho vybrat? A na co si dát pozor
Jogurt je obecně potravina, kterou považujeme za zdravou. Nicméně to nemusí vždycky platit. Zejména jogurty, které jsou pro děti, obsahují více cukru, než by měly. A stávají se tak vlastně dezertem. Podle čeho bychom je tedy měli vybírat? Faktorů je více. Z legislativního hlediska je jogurtem to, co „obsahuje na konci data své trvanlivosti 10 milionů zárodků živé jogurtové mikroflóry v 1 gramu výrobku“. Pokud tedy objevíte na „něco“ v kelímku, co nenese označení jogurt, nesplňuje to tyto podmínky.
Jogurt a jeho výroba
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, který vzniká fermentací mléka. Aby takové mléko mohlo fermentovat, bude k tomu potřebovat určité bakterie. Jogurt se pro nás může stát zdrojem bílkovin, vápníku a mnohých prospěšných mikroorganismů, podporujících zdraví trávicího systému. Jogurt je obvykle spojením mléka (přičemž se mohou použít různé druhy mléka nebo dokonce smetana) a jogurtové kultury. Co si představit po jogurtovou kulturou? Jsou to bakterie, které mění laktózu na kyselinu mléčnou (a ta způsobí srážení mléčných bílkovin). Tyto bakterie jsou Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Jogurty se liší svým složením
V bílých jogurtech bychom neměli najít nic jiného, než produkty z mléka. Ochucené jogurty už toho mohou obsahovat mnohem víc. Zaměřit bychom se měli zejména na to, kolik ovoce obsahují a také na množství přidaného cukru a dalších látek. Pak jsou také jogurty s příchutí. Ty se od ochucených jogurtů liší tím, že neobsahují žádné ovoce. Jejich chuť je vytvořena různými aromaty a dalšími přidanými látkami. O tom, že jogurty s příchutí neřadíme mezi ty nejzdravější, si ani povídat nemusíme.
Jogurt bez tuku a s tukem
V regálech obchodů se nachází několik různých skupin jogurtů, které mohou být podle tuku rozděleny na nízkotučné nebo třeba smetanové. Netřeba dodávat, že největší obsah tuku (a někdy také cukru) mívají smetanové jogurty. Pokud chcete, aby vaše jogurtová svačinka byla lehká, sáhněte po bílém jogurtu. Ten má nejčastěji 3,5 % tuku. Oproti tomu smetanový má až 10 % tuku! Nízkotučné jogurty mohou mít tuku klidně jen 0,1 %. U nich si ale dávejte pozor na množství sacharidů – aby výrobci dohnali nedostatek chuti kvůli malému množství tuku, přidávají o to více sladkosi. A sladké se v našem těle stejně přemění na tuky.
Jogurty mohou zrát v tanku i v kelímku
Nejde obecně říci, která z těchto technik je zdravější. Ovlivní to sice výslednou texturu jogurtu, počet mikrooganismů ale bude záviset poté na samotné přípravě. To, že jogurt zraje v kelímku, tedy neznamená, že je horší nebo lepší. Pokud zraje v tanku znamená to, že všechny přísady potřebné na jeho připravení byly namíchány v tanku, kde fermentovaly. Odtud jsou poté rozděleny do jednotlivých kelímků/sklenic. U jogurtů zrajících v kelímku dochází k namíchání až v kelímku/sklenici, kde proběhne fermentace. Takto vzniká například Hollandia.
Řecký jogurt vs. jogurt řeckého typu
Nejde o totéž! Řecký jogurt vzniká odstraněním části syrovátky (z níž se pak vyrábí) a je typický svou hustou texturou. Obsah tuku je kolem 10 % (často se ale vyrábí i se sníženým obsahem tuku). Oproti tomu jogurt řeckého typu vzniká z mléka, do kterého se přidají sušené bílkoviny. Je mnohem častější a jeho výroba je snadnější a levnější.
Zdroje info:
https://www.12fixes.com/articles/7-rules-to-buying-healthy-yogurt
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8579104/
Foto: Pixabay