Mrkev v kuchyni: nemusí hrát jen vedlejší roli. Hodí se i při hubnutí

Mrkev

Mrkev je zelenina, kterou můžete použít téměř univerzálním způsobem. Pravděpodobně ji používáte do vývarů a různých omáček. Věděli jste ale, že se dá použít i do sladkých receptů? Slavný mrkvový dort nebo třeba mrkvánky jsou toho příkladem. Nyní se ale půjdeme podívat na lehčí recepty, které si můžete dát, i když potřebujete zhubnout. Vzhledem k tomu, že se jedná o levnou zeleninu s velkým množství živin, budete z ní těžit hned několikrát.

Mrkev oloupat či neoloupat?

Ve spoustě receptů, kde je mrkev se dočtete: „oloupejte mrkev“. Je to ale skutečné nutné? Odpověď zní, že ne. V takovém případě ale budete muset být důslednější při mytí mrkve, aby na ní nezůstaly žádné nečistoty. Ve skutečnosti neexistuje důvod, proč bychom mrkev museli loupat. Zkuste si ji někdy připravit jen tak, abyste zjistili, zda to skutečně potřebujete. A když je pro vás tenká slupka mrkve překážkou, můžete ji využít i tak – například na přípravu polévkového koření.

Mrkev
Foto: Pixabay

Detoxikační nápoj z mrkve a zázvoru

Budete potřebovat silný mixér. Do něj vložte na kousky nakrájené tři mrkve a asi 2,5 cm kousek zázvoru (i zde platí, že loupání není nutností). Zázvor nakrájejte na malé kousíčky. Přidejte asi 100 ml vody a rozmixujte dohladka. Poté sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte 1 lžičku citronové šťávy a špetku skořice. Ihned vypijte.

Mrkev jako salát s citronovým dresinkem

Nastrouhejte si dvě mrkve a promíchejte je s 1 lžící citronové šťávy, 1 lžičkou olivového oleje a 1 lžící nasekané petrželky. Dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Podávejte ozdobené sezamovými semínky. Pokud chcete extra křupavost, můžete semínka před použitím nasucho opražit na pánvi.

Polévka z pečené mrkve

Do pekáčku vložte 4 nakrájené mrkve, 1 nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Promíchejte je s 1 lžičkou olivového oleje. Pečte na 200 °C po dobu asi 20 minut. Pečenou zeleninu smíchejte s asi půl litrem zeleninového vývaru a rozmixujte dohladka. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Skvělou chuť polévce dodáte, když do ní přidáte pár špetek mleté kurkumy a 1 lžičku mletého kmínu. Prohřejte na teplotu, která vám bude příjemná. Podávejte ozdobené koriandrovými lístky.

Pikantní restovaná mrkev

3 mrkve nakrájejte na tlustší kolečka a se stroužkem česneku ji restujte na lžičce olivového oleje. Po chvíli přidejte ½ lžičky červených chilli vloček, 1 nasekanou zelenou chilli papričku, ½ lžičky nasekaných arašídů a ještě asi 5 minut restujte. Podávejte posypané zelenou petrželkou.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/recipes/carrot-recipes-for-weight-loss/

https://www.eatingwell.com/gallery/8078294/carrot-recipes-youll-make-forever/

Foto: Pixabay