Které potraviny vám pomohou ke zdravějším kostem?

Fík

Pokud máte problémy s kostmi nebo jen chcete přispívat k jejich zdravějšímu vývoji, je dobré přizpůsobit tomu i vaši stravu. Potraviny, které konzumujete totiž mají vliv na kvalitu a zdraví vašich kostí. Pojďme si představit pár z těch, které pomáhají vaší kostře nejvíce.

Sardinky a ryby obecně

První potravinou, kterou vám v této souvislosti představíme jsou sardinky a ryby obecně. Je známým faktem, že právě tyto jsou výborným pomocníkem pro zdravé kosti. Navíc sardinky nejsou nikterak drahé a lze je běžně koupit. Stačí kupovat ty klasické – konzervované. Tělu dodávají důležité látky. Od vápníku až po vitamín D. Právě tyto látky posilují kosti a předcházejí jejich řídnutí. Pokud již člověk osteoporózou trpí, zmírňují a zpomalují vývoj choroby. Pokud přemýšlíte, které sardinky zvolit, určitě se rozhodněte pro ty s kostmi. Právě tyto součásti obsahují nejvíce zmíněných látek.

Čedar

Sýry typu čedar jsou také výborným zdrojem důležitých látek pro vývoj kostí. Dříve se uváděli vágně mléčné výrobky. Pokud však srovnáme obyčejné mléčné výrobky, tedy mléko nebo jogurt, a tvrdé sýry, hádejte, kdo vyhrává. Sýry, a to na plné čáře. Například v 30 g zmíněného čedaru je asi 200 mg vápníku. Jde asi o pětinu denní dávky doporučované odborníky. Jen málo potravin v sobě přirozeně obsahují vitamín D. Sýry jsou v této nevelké skupině.

Fíky

Málokdo to ví, ale fíky jsou bohaté na vápník. Pět fíků v sobě obsahuje průměrně 90 g této látky. Fíky jsou tak mezi ovocem a zeleninou bezkonkurenčně nejefektivnější komoditou. Nejlepší jsou fíky čerstvé. V této podobě mají vápníku největší množství. Pokud však nemáte k dispozici právě tyto čerstvé, postačí vám i ty sušené. Ty se dají sehnat již v každém obchodě a nejde o žádný problém.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.