Grill
06/08/2018
Kategorie: Novinky, Tipy a triky

Dipy k masu? V létě pozor na infekci!

Je zde léto, sezóna grilování a venkovního vaření začíná. U grilování, ale nejen u něj, také hojně používáme různé dipy. Ať již domácí nebo kupované. Například různé chilli dipy, jogurtové dipy nebo třeba ty česnekové. Na jedno si však musíme dát pozor. V letních teplých měsících je zde nebezpečí infekce. Podívejte se, co vše se může s dipem stát.

Dipy na mnoho způsobů

Dipy konzumujeme například, když namáčíme čerstvou zeleninu a konzumujeme nebo například když si vychutnáváme oblíbené nachos. Dále se setkáváme s nejrůznějšími dipy a salsami u grilování a podobně. Zde je však velké riziko. Ať již jde o horko nebo způsob konzumace. Například pokud jíte nachos nebo chipsy, a přitom si namáčíte kousek do salsy nebo dipu, může se posléze dipem šířit infekce. Pokud totiž ukousnete kousek a zbylý opět namočíte, dostávají se bakterie do ideálního prostředí pro množení. Může to tedy mít zdravotní rizika. V horkém počasí je to pak ještě horší a podmínky pro šíření bakterií tedy lepší.

Nebezpečí u grilování

Pokud totiž namočíte již nakousnutý kousek čehokoli do dipu znovu, budou se množit infekce a v létě je to podle vědců nejčastější cesta k přenosu chorob. V dipech, salsách a omáčkách se nejvíce daří stvořením jako jsou streptokoci, noroviry nebo virus herpes simplex. Rychlost množení je přímo úměrná teplotě. Ať již okolní, tak samotné omáčky.  Dalším problémem jsou venkovní teploty, které mají vliv na kvalitu dipů a omáček. Zejména pak, jde-li o dipy s vysokým podílem smetany a vajec v obsahu. Nejčastěji se tak kazí majonézy, česnekové a jogurtové dipy a podobně. Při konzumaci to ani nemusíte postřehnout, ale i touto cestou se lze přiotrávit.

Pozor na smetanu, hummus je bezpečný

Bohužel smetana je v velkém množství letních grilovacích dipů, a tak je důležité je kvalitně skladovat a přinášet do venkovního horka jen když je to nezbytné, tedy až při konzumaci. Ve smetanových dipech se při horku dokážou bakterie za relativně krátký časový úsek rozmnožit více jak stonásobně. Naopak například humusy mají velmi specifickou a hustou konzistenci, a tak je pro množení bakterií nejméně vhodný. Pokud již tedy sdílíte potraviny s jinými v horku, hummus je ideální.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *