Káva bez kofeinu: plná antioxidantů a s lehčím dopadem na vaše tělo

Káva bez kofeinu

Co je to káva bez kofeinu? Jedná se o nápoj, ze kterého zmizelo zhruba 97 % kofeinu. Jak to? Zelená kávová zrna se namočí do vody a pak se na ně použije jeden z těchto triků: rozpouštědla, švýcarský proces (voda, osmóza a aktivní uhlí v akci), extrakce oxidem uhličitým (CO2). I když se říká bez kofeinu, tak trochu kofein tam přece jen zůstane – asi 2 až 5 mg na šálek. Takže pozor, stále to není úplně „kofeinová nula“. Proč si ji někteří vybírají? No, třeba proto, že je mírnější a může pomoci snížit úzkost nebo vylepšit spánek.

Káva bez kofeinu je bohatá na antioxidanty

I když se zbavila spoustu kofeinu, stále ještě obsahuje skvělé antioxidanty! Tak například spoustu fenolických kyselin, třeba kyselinu chlorogenovou, která pomáhá chránit vaše buňky před nezbednými volnými radikály. Výsledek? Méně zánětů a pomalejší stárnutí.

Nedráždí žaludek

Běžná káva může občas žaludek dráždit – kyselina ve společnosti kofeinu jsou toho příčinou. Reflux či pálení kávy není s kávou bez kofeinu ve hře. Proč? Kofein totiž povolí sval, který brání kyselině vracet se zpátky do jícnu.

Foto: Pixabay

Káva bez kofeinu i před spaním

Káva, která povzbudí, je dobrá dopoledne nebo ráno, ale před spaním? Volte raději bezkofeinovou variantu! Ta vám dovolí si vychutnat teplý šálek bez toho, aby vám narušila noční odpočinek. Kofein zvyšuje hladinu stresových hormonů. I to může souviset s potížemi se spaním a navíc vám může způsobit úzkost!

Cukr v krvi pod kontrolou

Studie z roku 2014 ukázala, že ti, kdo si dopřávají bezkofeinovou kávu, mají menší šanci dostat cukrovku. Jak to? V kávě se skrývají přírodní látky, které zlepšují citlivost na inzulín a pomáhají tak vašemu tělu lépe zpracovávat cukr. Takže když si dopřejete svůj šálek, děláte něco dobrého i pro své zdraví!

Káva bez kofeinu pro zdraví srdce

Studie z roku 2022 zjistila, že ti, kdo pravidelně pijí bezkofeinovou kávu, mají nižší riziko srdečních problémů. Antioxidanty v kávě totiž pomáhají snižovat špatný cholesterol a vylepšují krevní oběh.

A co rizika

Ani káva bez kofeinu bohužel není úplně bez chyb. Když si dáte víc než 3 šálky denně, mohou začít nepříjemné pocity, které vyvolá i káva s kofeinem. Typicky jde o reflux u citlivějších žaludků. Někteří lidé si možná všimnou, že jim bezkofeinová káva trochu zvýší hladinu cholesterolu, hlavně když je nefiltrovaná. Za viníka tu máme molekulu jménem kafestol. A pozor, i když je kofeinu v ní málo, pořád tam je – takže když si dáte velké množství této kávy, může vzniknout nervozita nebo dojde ke komplikaci se spánkem.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/benefits-and-side-effects-of-decaffeinated-coffee/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8469788/

https://diabetesjournals.org/care/article/37/2/569/29536/Caffeinated-and-Decaffeinated-Coffee-Consumption

https://academic.oup.com/eurjpc/article/29/17/2240/6704995?login=false

Foto: Pixabay