Čím nahradit nezdravý bílý cukr? Slaďte medem a stévií
Sacharidy jsou sice důležitou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem energie. V případě klasického bílého rafinovaného cukru však jde jen o prázdné kalorie. Jeho nadměrná a dlouhodobá konzumace má navíc negativní dopady na naše zdraví. Přitom existují zdravé alternativy, kterými si s klidem můžeme osladit život.
Dopady konzumace bílého cukru na naše zdraví
Rafinovaný cukr v podstatě neobsahuje žádné prospěšné látky, jako jsou vitamíny, minerály nebo vlákninu. Nalezneme ho ale téměř všude, nejen ve sladkostech, ale také například v bílém pečivu. Jeho dlouhodobá konzumace vede ke vzniku obezity, diabetu 2. typu, vzniku zubního kazu a je příčinou nejrůznějších zánětlivých procesů v těle, protože přispívá k nežádoucímu přemnožení kvasinek. Nadměrná konzumace bílého cukru má negativní dopady na imunitní systém člověka a může zhoršovat například i celiakii.
Cukr v ovoci
Je znám pod názvem xylitol a jeho zdrojem jsou zelenina a ovoce. Obsahuje o 40 % méně kalorií než bílý cukr a má výrazně nižší glykemický index. Z tohoto důvodu je vhodnou volbou pro diabetiky. Ovšem pozor při tomto druhu onemocnění byste to neměli přehánět s konzumací nadměrně sladkého ovoce, jako je například hroznové víno, banány nebo meruňky. Xylitol má také pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny, protože pomáhá obnovovat zubní sklovinu.
Foto: Pixabay
Zdravé alternativy cukru
Bílý cukr můžeme kromě ovoce nahradit i jinými chutnými produkty, které jsou pro naše zdraví prospěšné.
Med
Jeho základem je fruktóza a glukóza. Dále obsahuje prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Med je znám svými protizánětlivými účinky, ale obsahuje více kalorií jako bílý cukr. Z tohoto důvodu ho používejte jen pro doslazování čaje, ovesné kaše nebo jako přísadu do pečení.
Foto: Pexels
Javorový sirup
Má obdobné pozitivní účinky jako med. Při výběru volte variantu bez konzervantů a přidaných cukrů.
Stévie
Tato přírodní varianta je až 300krát sladší než klasický cukr, ale je téměř nekalorická a má výrazně nižší glykemický index.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9966020/
Náhledové foto: Pixabay

