Čím nahradit nezdravý bílý cukr? Slaďte medem a stévií

Cukr

Sacharidy jsou sice důležitou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem energie. V případě klasického bílého rafinovaného cukru však jde jen o prázdné kalorie. Jeho nadměrná a dlouhodobá konzumace má navíc negativní dopady na naše zdraví. Přitom existují zdravé alternativy, kterými si s klidem můžeme osladit život.

Dopady konzumace bílého cukru na naše zdraví

Rafinovaný cukr v podstatě neobsahuje žádné prospěšné látky, jako jsou vitamíny, minerály nebo vlákninu. Nalezneme ho ale téměř všude, nejen ve sladkostech, ale také například v bílém pečivu. Jeho dlouhodobá konzumace vede ke vzniku obezity, diabetu 2. typu, vzniku zubního kazu a je příčinou nejrůznějších zánětlivých procesů v těle, protože přispívá k nežádoucímu přemnožení kvasinek. Nadměrná konzumace bílého cukru má negativní dopady na imunitní systém člověka a může zhoršovat například i celiakii.

Cukr v ovoci

Je znám pod názvem xylitol a jeho zdrojem jsou zelenina a ovoce. Obsahuje o 40 % méně kalorií než bílý cukr a má výrazně nižší glykemický index. Z tohoto důvodu je vhodnou volbou pro diabetiky. Ovšem pozor při tomto druhu onemocnění byste to neměli přehánět s konzumací nadměrně sladkého ovoce, jako je například hroznové víno, banány nebo meruňky. Xylitol má také pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny, protože pomáhá obnovovat zubní sklovinu.

Ovoce

Foto: Pixabay

Zdravé alternativy cukru

Bílý cukr můžeme kromě ovoce nahradit i jinými chutnými produkty, které jsou pro naše zdraví prospěšné.

Med

Jeho základem je fruktóza a glukóza. Dále obsahuje prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Med je znám svými protizánětlivými účinky, ale obsahuje více kalorií jako bílý cukr. Z tohoto důvodu ho používejte jen pro doslazování čaje, ovesné kaše nebo jako přísadu do pečení.

Med

Foto: Pexels

Javorový sirup

Má obdobné pozitivní účinky jako med. Při výběru volte variantu bez konzervantů a přidaných cukrů.

Stévie

Tato přírodní varianta je až 300krát sladší než klasický cukr, ale je téměř nekalorická a má výrazně nižší glykemický index.

Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9966020/

Náhledové foto: Pixabay