Bílý povlak na čokoládě? Nejde o plíseň ani vadu

Čokoláda je lahodné potěšení. Vychutnávají si ji jedinci napříč celou planetou. Možná jste se někdy setkali se specifickým zjevem. Na povrchu čokolády se objevuje tenoučká bílá vrstva. Tento jev budí dotazy a zvědavost. V dnešním textu si vysvětlíme, o co jde. A prozkoumáme zdravotní prospěchy, které čokoláda nabízí.

Seznamte se s tukovým květem

Tento úkaz vzniká, když čokoládu vystavíte kolísavým teplotám. Hlavní tuková složka se oddělí od ostatních a prostě vypluje na povrch. Po ochlazení na povrchu ztuhne. Což zapříčiní nevzhledný povlak. Proces nijak nesníží kvalitu čokolády. Pouze byste měli zvážit lepší skladování a rychlejší konzumaci. Jediné, co se změní, je konzistence.

Kontakt s vlhkostí

Méně častý je tzv. cukrový květ. Vzniká tehdy, kdy se dostane do kontaktu s vlhkostí. Například při rychlém přenosu z lednice do tepla. Vlhkost způsobí rozpouštění cukru, který následně zaschne. I tento proces je zcela neškodný!

Jak poznáte bezpečně rozdíl?

  • Tukový květ: Čokoláda je na dotek hladká. Ale povrch je mastný až voskový.
  • Cukrový květ: Povrch je drsný až zrnitý a lze ho lehce setřít.
  • Plíseň: Skutečná plíseň vypadá úplně jinak. Má chlupatý povrch a mnohdy zelený nádech. Ale pokud ji budete správně skladovat, nic takového nehrozí.
Foto: Pixabay

Co dělat, když se povlak objeví?

Pokud není čokoláda prošlá a nevoní špatně, můžete ji sníst. Jestliže vám vzhled vadí, použijte ji k vaření. Tím rozhodně nic nezkazíte. Poleva na buchtu či zákusek se hodí vždy. Výrobci většinou dodržují temperování při výrobě. Stejně jako speciální podmínky při skladování. Bohužel, čokolády obsahují přidané látky, které tam nemají co dělat. Z nehodnocení kvality a chuti zařídí už výrobci.

Opravdu kvalitní čokoláda má i zdravotní výhody

Čokoláda je zdroj antioxidantů. Snižují riziko chronických onemocnění. Nebo podporuje kardiovaskulární zdraví a kognitivní funkce. Flavonoidy zlepšují paměť a pozornost. Ale podílí se i na celkovým zdraví mozku. Rovněž je bohatým zdrojem minerálů! Ty zase podporují tělesné funkce. Jako je tvorba červených krvinek. Ale, je nutné konzumovat opravdu kvalitní čokoládu bez příměsí!

Zdroje info: vitalia.cz, lachinata.cz

Náhledové foto: Pixabay