Bazalková limonáda s mátou: skvělý recept nejenom na léto

Bazalková limonáda s mátou

Bazalka je aromatická bylinka, kterou používáte především na pizzu či těstoviny. Pokud ale máte nadbytek této bylinky, můžete si z ní vyrobit také limonádu. Ve spojení s mátou to bude velice chutná záležitost. Další nezbytnou součástí této limonády je cukr. Pojďte se s námi podívat na různé formy bylinkových sirupů: bazalkový, mátový i bazalkovo-mátový.

Bazalková limonáda s mátou

Abyste si vyrobili tuto osvěžující limonádu, budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 hrst čerstvých bazalkových listů,
  • 1 hrst mátových listů (také čerstvých),
  • 1 citron,
  • 1 limetka,
  • 3 lžíce medu nebo třtinového cukru,
  • 1 litr perlivé nebo neperlivé vody.

Citron a limetku omyjte a nakrájejte na plátky. Bazalku s mátou rozdrťte v hmoždíři. Pokud používáte cukr, můžete ji drtit i s cukrem, pokud používáte med, tak jej přimíchejte až do samotné limonády. Bylinkovou směs přeneste do džbánu, přidejte citron a limetku a zalijte perlivou či neperlivou vodou. Pokud chcete, můžete přidat i led. Chuť můžete vyladit pomerančovou šťávou a trochou zázvoru.

Bazalková limonáda
Foto: Pixabay

Bazalkový sirup

Bazalkový sirup má skvělé aroma, a můžete jej přidat do nejrůznějších nápojů. Pokud jej zalijete horkou vodou, získáte tak skvělý čaj. Na jeho přípravu budete potřebovat toto:

  • 2 hrsti bazalkových lístku (nasekejte ji nadrobno),
  • 500 ml vody,
  • 500 g cukru,
  • 1 citron.

V tomto případě smíchejte cukr a vodu a zahřejte. Míchejte. Až se cukr rozpustí, odstavte a vmíchejte bazalku. Přikryjte pokličkou a nechte zcela vychladnout (minimálně 30 minut, klidně i přes noc). Poté slijte. A přidejte citronovou šťávu. Uchovávejte v lahvích na chladném a tmavém místě (nebo v lednici). Sirup použijte nejenom na přípravu nápojů, ale také na palačinky či lívance.

Mátový sirup

Také z mátového sirupu si můžete připravit čaj, ale také různé koktejly či dezerty. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 2 hrsti čerstvých mátových listů,
  • 500 ml vody,
  • 500 ml cukru,
  • 1 citron.

V hrnci smíchejte vodu a cukr (můžete použít bílý nebo třtinový, jak chcete). Zahřejte a promíchejte. Jakmile se všechen cukr rozpustí, přidejte nasekané nebo rozdrcené listy máty. Přikryjte poklicí a nechte minimálně 30 minut odstát, klidně i přes noc. Druhý den sceďte přes jemné plátýnko. Uchovávejte v uzavřené láhvi v lednici nebo na chladném a tmavém místě.

Bazalková limonáda s mátou ze sirupu

Oba dva sirupy můžete připravit pro rychlou limonádu. Jednoduše je smíchejte ve džbánu a zalijte perlivou vodou. Podávejte se snítky čerstvých bylinek a s kolečky citronu či limetky.

Zdroje info:

https://www.zijemehomemade.cz/bazalkova-limonada-s-medem/

https://www.eatingwell.com/recipe/266206/basil-lemonade/

Foto: MS Designer