Bazalková limonáda s mátou: skvělý recept nejenom na léto
Bazalka je aromatická bylinka, kterou používáte především na pizzu či těstoviny. Pokud ale máte nadbytek této bylinky, můžete si z ní vyrobit také limonádu. Ve spojení s mátou to bude velice chutná záležitost. Další nezbytnou součástí této limonády je cukr. Pojďte se s námi podívat na různé formy bylinkových sirupů: bazalkový, mátový i bazalkovo-mátový.
Bazalková limonáda s mátou
Abyste si vyrobili tuto osvěžující limonádu, budete potřebovat následující ingredience:
- 1 hrst čerstvých bazalkových listů,
- 1 hrst mátových listů (také čerstvých),
- 1 citron,
- 1 limetka,
- 3 lžíce medu nebo třtinového cukru,
- 1 litr perlivé nebo neperlivé vody.
Citron a limetku omyjte a nakrájejte na plátky. Bazalku s mátou rozdrťte v hmoždíři. Pokud používáte cukr, můžete ji drtit i s cukrem, pokud používáte med, tak jej přimíchejte až do samotné limonády. Bylinkovou směs přeneste do džbánu, přidejte citron a limetku a zalijte perlivou či neperlivou vodou. Pokud chcete, můžete přidat i led. Chuť můžete vyladit pomerančovou šťávou a trochou zázvoru.
Bazalkový sirup
Bazalkový sirup má skvělé aroma, a můžete jej přidat do nejrůznějších nápojů. Pokud jej zalijete horkou vodou, získáte tak skvělý čaj. Na jeho přípravu budete potřebovat toto:
- 2 hrsti bazalkových lístku (nasekejte ji nadrobno),
- 500 ml vody,
- 500 g cukru,
- 1 citron.
V tomto případě smíchejte cukr a vodu a zahřejte. Míchejte. Až se cukr rozpustí, odstavte a vmíchejte bazalku. Přikryjte pokličkou a nechte zcela vychladnout (minimálně 30 minut, klidně i přes noc). Poté slijte. A přidejte citronovou šťávu. Uchovávejte v lahvích na chladném a tmavém místě (nebo v lednici). Sirup použijte nejenom na přípravu nápojů, ale také na palačinky či lívance.
Mátový sirup
Také z mátového sirupu si můžete připravit čaj, ale také různé koktejly či dezerty. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 2 hrsti čerstvých mátových listů,
- 500 ml vody,
- 500 ml cukru,
- 1 citron.
V hrnci smíchejte vodu a cukr (můžete použít bílý nebo třtinový, jak chcete). Zahřejte a promíchejte. Jakmile se všechen cukr rozpustí, přidejte nasekané nebo rozdrcené listy máty. Přikryjte poklicí a nechte minimálně 30 minut odstát, klidně i přes noc. Druhý den sceďte přes jemné plátýnko. Uchovávejte v uzavřené láhvi v lednici nebo na chladném a tmavém místě.
Bazalková limonáda s mátou ze sirupu
Oba dva sirupy můžete připravit pro rychlou limonádu. Jednoduše je smíchejte ve džbánu a zalijte perlivou vodou. Podávejte se snítky čerstvých bylinek a s kolečky citronu či limetky.
Zdroje info:
https://www.zijemehomemade.cz/bazalkova-limonada-s-medem/
https://www.eatingwell.com/recipe/266206/basil-lemonade/
Foto: MS Designer