Agar: rostlinná želatina, která pochází z hlubin oceánu
Agar si oblíbíte zejména v případě, kdy se chcete vyhnout živočišné želatině. Jinak se ale dá použít stejně: na výrobu želé, dortíků, pudinků i slaných pokrmů. A jak na to? Agar nejprve rozpusťte v horké tekutině. Může to být džus, voda, ovocná šťáva, rostlinné mléko. Míchejte opravdu důkladně – přece nechcete ve svém výrobku hrudky! Pak přiveďte k varu a krátce povařte. Jakmile vychladne, stane se z vaší tekutiny pevný a průhledný gel.
Agar z oceánu
Když má rostlinný původ, tak z čeho se vyrábí? Z červených mořských řas, třeba z rodů Gelidium nebo Gracilaria. Rybí pachuť? Žádný strach! V pokrmech ji nepoznáte. Rybí řasy se musí usušit a pak se namelou na prášek. I když existují i vločky nebo pramínky, s tím práškovým se nejlépe pracuje. A právě on je ten, na který nejčastěji narazíte. Najdete ho hlavně v obchodech se zdravou výživou nebo v regálech pro vegany.
Jednoduchá pravidla pro jeho přípravu
Základem je agar pořádně povařit a dobře rozmíchat. Pokud budete líní nebo málo pečliví, budete se potýkat s hrudkami, které mohou zkazit celý pokrm. Jakmile projde varem, stačí jej nalít do formy. Po ztuhnutí můžete získat nejrůznější tvary podle tvaru formy, kterou použijete. Nebojte se sáhnout po hravých zvířátkách! Dodržujte množství, které uvádí výrobce. A důvěřujte mu, agar je opravdový silák!
Agar nahradí želatinu
I když fungují stejně, chovají se trochu jinak. A tak existuje několik rozdílů. Jeden z nich jste už mohli pochopit: agar se vaří, želatina jen zahřívá! Navíc je agar silnější. To znamená, že v receptech nemůžete nahrazovat agar želatinou ve stejném poměru! Agar je totiž mnohem silnější: jedna jeho lžička nahradí několik lžiček želatiny. Výsledná textura se také liší. Po použití agaru získáte větší pevnost, ale menší pružnost.
- 1 čajová lžička agaru vystačí obvykle na 250 až 300 ml tekutiny. Vždy si ale přečtěte pokyny výrobce a těmi se řiďte.
Do dortíků i do krémů
Agar můžete využít na přípravu veganských želé bonbonů – stačí ovocná šťáva, agar a veselé formičky! Nebo si připravte smetanové či tvarohové dortíky, které můžete vytvořit i ve veganských variantách, pokud k tomu použijete rostlinné produkty. A nezapomeňte: když agar přidáte do krému, dlouho si udrží svůj tvar a unese i několik vrstev korpusů a krémů!
Agar nechutná nijak
Co od želírovacích produktů očekáváme? Že tekutině dodají pevný tvar a přitom nepřevezmou hlavní roli u vašich chuťových pohárků. V tomto případě můžete být naprosto v klidu. Agar je velice nenápadný, takže vás rozhodně nebude rušit v žádném z pokrmů. Ale pozor! Pokud to s ním přeženete, přece jen můžete pocítit určitou příchuť řas. Takže všeho s mírou.
Zdroje info:
https://marketbio.pl/blog/lista-pytan-o-agar
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/agar
Foto: Pixabay