Milujete kávu? Vyzkoušejte cibetkovou s výraznějším aroma
Nechoďme kolem horké kaše. Káva se zpracovává z výkalů cibetek, konkrétně ovíječe skvrnitého. Cibetku najdete v Asii, Africe a jižní Evropě. Cibetky jsou sice masožravé, ale dopřejí si i sladké kávové třešně. Jakmile bobuli cibetka pozře, projde prakticky neporušená trávicím ústrojím. V žaludku projde fermentací, a právě to dodává kávě specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma. Tak co, zkusíte ji?
Cibetková káva patří mezi požitkové varianty
Pravdou je, že takovouto kávu si v kavárně dopřejete minimálně za 120–240 Kč! Jedno kilové balení totiž sežene klidně i za 12 000 Kč! Dříve musel člověk chodit a hledat trus cibetek, ale dnes existují farmy. Bohužel se tím ničí kvalita původní kávy. V přírodě cibetky mohou hledat opravdu zralá zrna. Ale v klecových farmách jsou jimi uměle krmeny.
Výsledná chuť kávy je ovlivněna nejen dokrmováním, ale i vzniklým stresem v rámci chovu. Chovatelé a producenti by se tedy měli zamyslet nad celkovým vývojem. Cibetky trpí nedostatkem pohybu a nevhodnou skladbou potravy.
Chuť nejdražší kávy na světě je k nezaplacení
Samozřejmě ne každému musí chutnat. Nebo ani nemusíte poznat, že pijete cibetkovou kávu. Mnozí jsou toho názoru, že káva je jen o marketingu a zavírání zvířat do klecí. Nejspíš mají pravdu, ale dokud ji neochutnáte, nebudete vědět!
Někteří lidé popisují chuť hořké čokolády, karamelu, půdy, švestek… Rozhodně má silnější aroma a je mnohem více hořká než běžná káva.
Koho napadlo sbírat trus a udělat z něj gurmánský zážitek?
Někdo musel být ten, kdo si řekl, že by byl trus vhodný k pití. Jednou k tomu muselo dojít – například jako druh sázky! V tomto případě zabodovali Holanďani během indonéských kolonií. Během 19. století se káva stala perfektním prodejním artiklem. Takže se kávové boby nesměli jíst nebo s nimi jinak nakládat. Místním tak nezbylo nic jiného, než využít jiný zdroj a vytvořit si vlastní kávu!
Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9960232/, prochlapy.cz
Náhledové foto: Pixabay