Křídlatka japonská: keř, o kterém jste nevěděli, že prospívá zdraví
Křídlatka japonská je rostlina, která byla do Evropy dovlečena z východní Asie. Protože se jí tu velice dobře dařilo i s minimální, nebo dokonce žádnou péči, byla považována za invazivní rostlinu. Pak se ale přišlo na to, že tato rostlina obsahuje mnohé látky, které mohou prospět lidskému zdraví. Za tu nejúčinnější byste mohli označit resveratrol. Tuto látku najdete i v některých jiných rostlinách, avšak právě v křídlatce je jí nejvíce.
Křídlatka – účinky
Co můžete od křídlatky očekávat, pokud byste se tuto rostlinu naučili používat? Tak zaprvé tím můžete zpomalit stárnutí, protože křídlatka obsahuje spoustu antioxidantů. Dále zlepšíte své kardiovaskulární zdraví, protože regulujete hladinu cholesterolu a současně posilujete zdraví tepen. Pokud trpíte na artritidu nebo jiné zánětlivé onemocnění, můžete zmírnit jejich dopady. Kromě toho vám prospěje i pro posílení mozkových funkcí.
Sběr rostliny
Přípravky z křídlatky, především tinkturu, si můžete zakoupit v různých obchodech. Nebo se můžete pustit do jejich výroby sami. Poté, co rostlině opadají listy (což je obvykle v listopadu), můžete vykopat její kořeny. Právě v tomto období totiž mají největší sílu. Měly by být staré dva až tři roky. Pro přípravu čaje sbírejte zase listy rostliny. Listy ani kořeny ale neužívejte v těhotenství! Oboje sbírejte v oblastech, které nejsou znečištěné, protože rostlina má tendence vytahovat z půdu určité nežádoucí prvky, jako jsou olovo, kadmium či rtuť.
Křídlatka japonská ve formě tinktury
Tinkturu si připravíte z nasbíraných kořenů. Očistěte je od hlíny a dalších nečistot. Dobře vám to půjde například kartáčkem na zuby. Na krájení kořene použijte něco, co není z kovu. Dobrou volbou je například keramický nůž. Na 150 g kořene přidejte 1 litr alkoholu (minimálně 80%). Nechte macerovat asi jeden měsíce – několikrát za tu dobu protřepejte. Poté slijte. Užívejte 1 kapku na 1 kg tělesné hmotnosti, a to třikrát denně (pokud tedy vážíte 60 kg, dopřejte si 20 kapek třikrát za den).
Doma ji nepěstujte
Jakkoli ji můžete využít pro její zdravotní účinky, do jejího pěstování se raději sami nepouštějte. Rostlina je totiž invazivní a velice snadno se šíří. Můžete skončit tak, že převezme celou vaši zahradu a budete se jí jen těžko zbavovat. Dokonce ani části rostliny (zbylé listy nebo kořeny) nedávejte do kompostu. I z takto malých kousků se umí rozmnožit.
Křídlatka japonská jako probiotický sirup
Kromě tinktury si vyrobte také probiotický sirup. K tomu ale budete potřebovat velice dobrý odšťavňovač, ve kterém zpracujete listy a mladé stonky křídlatky. Tuto šťávu smíchejte s vodou a cukrem a máte skvělou limonádu! Sirup si ale můžete vyrobit také bez odšťavňovače, i když bude mít o něco menší sílu. Svařte 200 ml vody a 200 g cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte 300 g křídlatcových výhonků, které jste nasekali nahrubo. Odstavte a nechte 24 hodin odstát. Poté přiveďte k varu a ještě horké přefiltrujte přes jemné plátno. Používejte jako jakýkoli jiný sirup.
Zdroje info:
https://napiers.net/blogs/news/the-power-of-resveratrol-in-japanese-knotweed
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8705504/
Foto: Pixabay