Zelená káva na hubnutí – jak se získává?

Pokud čekáte, že vám po zalití zrnek zelené kávy v malém šálku vznikne lákavý nápoj barvy svěží trávy, pletete se. Zelená káva získala své pojmenování díky šetrnému způsobu výroby – kafe vyluhované z jejích zrnek je černé jako obyčejně.

Neexistuje tedy žádná speciální odrůda zelené kávy. Zelená káva se získává ze stejných rostlin jako ta klasická. Obvykle jde o kultivary Coffea arabica nebo Coffea robusta. Sbírají se zralá zrnka, které se však v případě zelené kávy pouze suší. Podle výrobce (a kvality nápoje) trvá tento proces dny, týdne, ale i měsíce v případě opravdu luxusních produktů. Pražení je vynecháno úplně, možná proto vás zelená káva na hubnutí při několika prvních doušcích překvapí svou nevšední chutí. Právě rituál pražení dává totiž klasické kávě výslednou chuť a aroma. A to je právě to, co u dobré zelené kávy opravdu nechceme – má-li si zachovat všechny své ceněné vlastnosti.

Zelená káva na hubnutí – je zdravější než klasická?

Po šálku chutné zelené kávy ale nesahají jen lidé, kteří se potýkají s nějakými těmi kily navíc. Najdeme ji často v sortimentu obchůdků se zdravou výživou, její zastánci o ní totiž tvrdí, že je zdravější než klasický „turek.“ Mají pravdu?

Je všeobecně známo, že vysoké teploty obírají rostlinné produkty o cenné živiny a v ani v případě zelené kávy tomu není jinak. Z tohoto úhlu pohledy tedy rozhodně můžeme tvrdit že neopražená zrnka zelené kávy jsou o něco zdravější. Na prvním místě co do prospěšnosti si lebedí hlavně antioxidanty. Zelená káva jich má několikanásobně více než běžná zelenina nebo ovoce snad jen s výjimkou tzv. superpotravin (např. noni, kustovnice čínská nebo bobuloviny).

A nepoškozená kyselina chlorogenová byla odborníky uznává i jako účinný element působící proti cukrovce II. typu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *