Tyto potraviny nikdy nekonzumujte prošlé. Nezachrání je ani mrazák

Nezdravé potraviny

Mnoho lidí nakupuje do zásoby, zejména když se jedná o výhodné akce. Takové chování se ale ne vždy musí vyplatit. Může se stát, že potraviny nestihnete zkonzumovat během data spotřeby. V takovém případě určité produkty raději vyhoďte, než abyste si jejich konzumací přivodili nepříjemné zdravotní komplikace. V tomto článku vám prozradíme, které potraviny rozhodně nekonzumovat prošlé.

Minimální trvanlivost a datum spotřeby

Na obalech některých potravin můžeme najít dva důležité údaje, a to minimální trvanlivost a datum spotřeby. Jaký je mezi nimi rozdíl? Po uplynutí minimální trvanlivosti produkt ještě můžeme s klidem jíst, protože není zkažený. Jen jeho chuť se může změnit. Jedná se například o rýži, kávu, těstoviny, konzervy nebo mražené produkty. Pokud uplyne datum spotřeby, potravinu nikdy nekonzumujte. Takto prošlé produkty nesmí ani obchodníci prodávat.

Jak poznat zkažené jídlo

Zkažené potraviny někdy poznáme hned po čichu, chuti nebo typické změny barvy, což značí plíseň. To je typické například pro mléčné výrobky. U některých produktů jako je maso nebo vejce to takto ve většině případů nepoznáme. Přitom se v nich mohou množit nebezpečné bakterie. Z tohoto důvodu vždy produkty po uplynutí data spotřeby vyhoďte.

Kuřecí maso

Foto: Pixabay

Maso v mrazáku není nesmrtelné

Zamrazování čerstvého masa je samozřejmě vhodný způsob dlouhodobějšího skladování. Mnoho lidí si ovšem myslí, že maso v mrazáku vydrží věčně. To je zásadní omyl. Vepřové maso byste měli zkonzumovat do 8 měsíců, ostatní druhy do 12 měsíců. Zmrazené ryby neskladujte v mrazáku déle jak 4 měsíce.

Konzumace zkaženého jídla

Co se stane, když pozřete zkaženou potravinu? Záleží na tom, kolik jste takového jídla snědli a jaký je váš celkový zdravotní stav. Hlavními příznaky jsou bolesti břicha, zvracení, průjem, zvýšená teplota. Otrava jídlem může být velmi nebezpečná pro malé děti a staré lidi. V těchto případech vyhledejte okamžitě lékaře.

Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329319300539

Náhledové foto: Pixabay