Sirup z kardamomu na imunitu – vyplatí se ho mít v lednici. Při prvních příznacích chřipky a nachlazení zafunguje jako zázrak

Sirup z kardamomu na imunitu – vyplatí se ho mít v lednici. Při prvních příznacích chřipky a nachlazení zafunguje jako zázrak. Kardamom je exotické koření používané běžně v indické a orientální kuchyni, které si čím dál častěji hledá cestu také do českých luhů a hájů nebo spíše kuchyní.

Kardamom, nesprávně kardamon, je původem z jižní až jihovýchodní Asie a k přípravě se používají dvě varianty:

  1. Zelený kardamom – Elettaria cadamomum

  2. Černý kardamom – Amomum subulatum neboli nepálský kardamom

Obě varianty se používají jako koření a nachází své uplatnění v kuchyni.

Kardamom a léčivé účinky

Semena kardamomu jsou bohatá na různé esenciální oleje, terpeny, škroby, bílkoviny, niacin, tiamin nebo riboflavin.

  • Prášek z kardamomu lze použít při trávicích obtížích jako je plynatost, křeče, podráždění žaludku či pálení žáhy.

  • Má močopudné účinky a může pomoci s dýchacími obtížemi jako je zápal plic či astma. Uplatní se také u bakteriálních či virových onemocněních, u žlučníkových či ledvinových kamenů a při zánětech.

  • Kloktání nálevu uleví při bolesti v krku a také pozitivně působí na dásně a zuby. Pánové mohou vyzkoušet také jeho afrodiziakální účinky.

Pozor při útrapách se žlučníkem, užití kardamomu v tomto případě konzultujte s lékařem, stejně jako ženy v případě těhotenství a kojení nebo lidé se srdečními obtížemi.

Foto: Pixabay

Sirup z kardamomu

Na přípravu sirupu z kardamomu si připravte:

  • Hrst kardamomu – tobolku

  • 200 g krupicového cukru

  • Čtvrtlitru vody

  • 2 limety

Tobolky kardamomu nasucho orestujte na pánvi. Vůně se uvolní během jedné minuty. Cukr s vodou svařte v hrnci tak, aby se cukr rozpustil na sirup. Do směsi přidejte kardamom nechte probublávat přibližně 2 minuty a poté vmíchejte limetkovou šťávu. Po vychladnutí dejte na tři dny do lednice.

Po třech dnech sirup sceďte a v chladničce uchovávejte 14 dní.

Můžete jej servírovat s perlivou vodou a čerstvou limetkou.

Jiný recept na sirup

Další možností, jak si vyrobit domácí sirup z kardamomu, je tato. Na sirup budete potřebovat:

  • Jeden a čtvrt šálku vody

  • Celý kardamom

  • Dva šálky cukru

Vodu s kardamomem přiveďte k varu a vmíchejte cukr tak, až se úplně rozpustí, snižte teplotu, zakryjte a vařte přibližně 15 minut.

Poté nechte mimo varnou desku vychladnou. Dejte do ledničky na tři dny a sceďte. Sirup v láhvi přechovávejte v chladu i několik týdnů.

Kardamom, kardamon, zdravotní účinky kardamomu, sirup z kardamomu, použití kardamonu

Zdroje: https://www.bylinkovo.cz/kardamom/https://bechermarket.cz/hubnuti/kardamon-ucinky/, https://cs.hiloved.com/easy-cardamom-jednoduchy-sirupovy-recept-pro-vase-napoje/, https://vseokoreni.cz/recepty/kardamomovy-sirup-na-tu-nejlahodnejsi-limonadu, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917848/

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.