Ryby jsou zdravé – dokud jejich benefity nezničíme špatnou přípravou

V kuchařských soutěžích to slýcháme často. „Ta ryba je přetažená!“ Bylo by však chybou si myslet, že jde jen o trochu vysušenějším maso. Ve skutečnosti se tak připravujete o spoustu cenných látek, které působením příliš dlouhého tepla degradují. Naučte se spolu s námi připravovat ryby tak, abyste se v kuchyni s tímto problémem již nikdy nemuseli potýkat!

Ryba v celku nebo na filátka? V zásadě je to jedno, jen je nutné vždy respektovat časový harmonogram. Ukážeme vám, jak na to.

Když pečete ryby vcelku

Za příklad si vezmeme průměrně velkého pstruha. To je ryba, s níž se setkal už asi každý, takže představa to bude více než dobrá. Očistíme ho, rozřízneme a naplníme bylinkami a kousky citronu. Použít lze i citronovou šťávu (limety mají chuť příliš ostrou). Osolíme a máme hotovo. Takto jednoduchá úprava úplně stačí (experimentům však nic nebrání). Zabalíme ho do alobalu, vytvoříme balíček z pečícího papíru nebo si vezmeme k ruce nádobu z varného skla – zkrátka cokoli, co zabrání vysušení horní strany pečeného pokrmu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Teplotou nastavíme na 180 °C, rybu vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Stačí 20 minut. Hotovou rybu poznáte tak, že její maso zesvětlá a především jde dobře oddělit od kostí. Nemusíte tedy mít strach, že by byl pstruh málo. Jakmile odpadá od kostí, je hotovo. A pro jiné ryby to platí také. Potřebný čas v troubě pak samozřejmě navyšujte podle velikosti pečené ryby, mezi druhy však v zásadě není rozdíl.

Když pečete filé

Plátek o síle 1-2 cm si v troubě pobude 10 minut při 180 °C – a bude hotový. Ovšem také vysušený. Můžete ho pět umístit do balíčku, nebo si poradit jinak. Pokryjte ho krustou – použijte třeba ořechy nebo parmazán (rozemleté či nastrouhaný). Smíchejte s trochou oleje, dochuťte a naneste na rybu. Tato úprava prodlouží dobu pečení asi o 8-10 minut. Pravidla jsou stejná, jako v předchozí případě. Jakmile maso zesvětlá a začne odpadat od kostí, je hotovo.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.