Pozor na potraviny s vysokým obsahem sodíku: budete nateklí
Sodík je sice nezbytnou složkou našeho organismu, ale jeho přemíra může být spíše na škodu. Nejvíce ho nalezneme v průmyslově zpracovaných potravinách, které jsou plné soli a konzervantů. Je prokázáno, že Češi konzumují denně až třikrát více soli, než je doporučené množství. To je pak důsledkem nejrůznějších zdravotních problémů.
Co hrozí při zvýšené konzumaci sodíku?
To, že konzumujete více soli, než je zdrávo, se na první pohled projeví oteklým vzhledem. Vysoké množství sodíku v těle totiž zadržuje vodu. Mezi závažné zdravotní komplikace pak patří riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice. Lidé, kteří mají nadbytek soli v těle, trpí vysokým krevním tlakem, onemocněním ledvin, dehydratací, osteoporózou, a dokonce u nich hrozí rakovina žaludku.
Pozor na sýry a dochucovadla
Sýry patří mezi mléčné výrobky, jenž mají vysoký podíl vápníku. Ten je důležitý pro zdraví našich kostí. Většina sýrů je ovšem plná soli, a tak je nemůžeme označit za zdravý výrobek. Samozřejmě se jich nemusíte úplně vzdávat, jen si dejte pozor na množství, které konzumujete. Možná se budete divit, ale velké množství soli obsahuje také sladký kečup, sójové omáčky, dipy a dressingy.
Foto: Pixabay
Pizza plná soli
Tato oblíbená pochoutka je vyloženě tikající bombou, zvlášť variace připravované v našich podmínkám. Česká pizza totiž s tou pravou italskou nemá vůbec nic společného. Dáváme na ni s oblibou všechny pochutiny, které jsou většinou nezdravé a bohaté na sůl. Jedná se o klasický eidam, uzeniny a omáčky. K pivu a vínu si zase rádi dopřáváme nejrůznější krekry, brambůrky či oříšky, jsou velmi slané. Vzdávat se jich úplně nemusíte, jen volte nesolenou variantu. Pozor si dejte například i na snídaňové cereálie. I ty nepatří mezi nejzdravější.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zdravi/ktera-jidla-zadrzuji-vodu-v-tele/,https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC12263369/
Náhledové foto: Pixabay
