Pecky a jadérka mohou být zdraví prospěšná: tyto neplivejte pryč
Pokud konzumujeme ovoce či zeleninu obsahující jadérka, ve většině případů se jich zbavujeme a vyplivneme pryč jako přebytečný odpad. V mnohých případech totiž nejenže kazí chuť sladkého ovoce, ale mohou být i toxická. Asi těžko budeme jíst pecku z broskve nebo meruňky, protože bychom si tak akorát vylámali zuby. Jadérka některých plodů ovšem mohou mít na naše zdraví i pozitivní vliv.
Těmto peckám se raději vyhněte
Pecky a jadérka určitých druhů ovoce pro nás nemají žádný význam, a mohou být i nebezpečné. V tomto případě se jedná o obsah pecek z třešní, broskví, meruněk, jablek a hrušek. Obsahují totiž toxickou látku – amygdalin. Ten se může změnit na nebezpečný kyanid. Pokud se vám omylem stane, že pecku spolknete, nebude se konat žádná hrůza. Amygdalin je pro naše zdraví nebezpečný ve vysokých dávkách.
Foto: Pixabay
Zdravé pecky a jadérka
Některé z nich jsou dokonce zdravější než samotné plody, v nichž se nacházejí. Vyloženě vitamínovou bombou jsou pecky granátového jablka. Obsahují vysoké množství vitamínu C a antioxidantů. Pecky z hroznů a melounů neplivejte, ale s klidným svědomím je snězte, protože obsahují množství prospěšných minerálů. Ani drobných peciček citrusů se nemusíte obávat. Jsou zdrojem limonoidů, což jsou látky snižující vysoký cholesterol v krvi. Velmi prospěšné pro naše zdraví jsou dýňové pecky. Jsou zdrojem aminokyselin a minerálů, jako je draslík, hořčík a zinek. Jejich pravidelná konzumace také pomáhá ke kvalitnějšímu spánku.
Praktické využití pecek
Ze samotných pecek si můžete zkusit například vypěstovat vlastní ovocný stromek. Veškeré pecky, které se nedají konzumovat vyhoďte na kompost. Využít je můžete i kreativně, pokud je rozmístíte do květináčů a truhlíků. Jedná se o zajímavou dekoraci, která navíc obohatí půdu o důležité živiny. Pecky dost dobře poslouží i jako drenáž.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, www.zeny.iprima.cz
Náhledové foto: Pixabay