Nevzdávejte se brambor! Jsou cenným zdrojem živin

Brambory

Brambory jsou velice oblíbenou potravinou, kterou ale začínají nahrazovat modernější formy, jako je například pohanka, černá čočka a další. Rozhodně bychom je z jídelníčku neměli vyřazovat, a to ani tehdy, když se snažíte zhubnout. Jistě, obsahují velké množství škrobů a sacharidů, na druhou stranu draslíku obsahují více, než banány nebo rajče. A kaloricky jsou na tom mnohem lépe, než pohanka!

Původ brambor

To, že brambory byly přivezeny z Ameriky, ví téměř každý. Je ale třeba doplnit, že jejich původem je pravděpodobně Peru. Ve druhé polovině 16. století se dostaly do Evropy a odtud pak do Asie. Dodnes patří brambory k jedné z nejoblíbenějších potravin – spolu s pšenicí, kukuřicí a rýži tvoří velmi důležitý zdroj potravin na světě. Nejlépe se jim daří v mírném podnebném pásu. Protože nejsou náročné na strukturu ani pH půdy, je možné je pěstovat téměř kdekoli.

Chipsy

Foto: Pixabay

Konzumace bramborů

Brambor je vynikajícím zdrojem důležitých živin. V závislosti na tom, o jakou odrůdu se jedná, jsou brambory ze 64 až 87 % tvořeny vodou. Obsahují vitamín C – nejvíce je ho obsaženo zejména v mladých bramborách. Dále obsahují vitamíny B1, B2, B6, PP a kyselinu listovou. Velmi bohaté jsou zejména na draslík a hořčík. Pokud budeme jíst brambory pravidelně, můžete docílit správné svalové funkce a předcházet křečím.

Obsah brambor

Velmi důležitou složkou brambor je také vláknina, která tvoří okolo 2,5 % obsahu brambor. Příznivě ovlivňuje peristaltiku střev a podporuje bakteriální mikroflóru gastrointestinálního traktu. Asi 15 % obsahu brambor tvoří tolik obávaný škrob, pro který se mu spousta lidí, kteří si hlídají váhu, vyhýbají. Škrob je primárním zdrojem kalorií z brambor. Pro zpracovatelský průmysl se ale jedná o nezastupitelnou surovinu. Avšak škrob není nepřítelem a brambory nejsou kalorické – pokud je tedy připravujete správně. Na 100 g obsahují pouze 73 kcal.

Zdravá příprava

Brambory se nedají konzumovat syrové. Velmi dobrým způsobem, jak je připravit, je vařit je ve vodě. Díky tomu ale přichází o obsah kyseliny listové, která je nesmírně důležitá zejména pro těhotné ženy. Smažení na oleji je velice nežádoucí, protože nadměrně zvyšuje kalorickou hodnotu brambor a snižuje množství cenných látek. Navíc máme tendence smažené brambory konzumovat s obrovským množstvím soli. Podávat bychom je neměli ani omaštěné tukem – máslem, sádlem, olejem. Nejlepším způsobem je připravovat je na páře, díky čemuž dochází k uchování největšího množství vitamínů a živin. Dobrou volbou je vařit je také součástí polévky, protože pak konzumujeme i vývar z nich – a také živiny, které se do něj vyplavily.

Jedovaté klíčky

Brambory, které mají klíčky, nemusíme vyhazovat. Je ale důležité klíčky odstranit, protože mohou obsahovat solanin, což je jedovatá látka.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-ziemniak-warzywo-niedocenione,nId,5591715

Foto: Pixabay