Nekonzumujte plesnivé potraviny: obsahují nebezpečné toxické látky
	Snad každý ví, že plesnivé potraviny patří okamžitě do popelnice. Někteří lidé si ovšem myslí, že když odkrojí plesnivou část, zbytek pokrmu mohou s klidem ještě sníst. To je ovšem velký omyl, a pokud to děláte, značně hazardujete se svým zdravím. Potravina totiž už obsahuje toxické látky zvané mykotoxiny.
Nebezpečné plísně
Plísně na potravinách produkují nebezpečné mykotoxiny. Jejich negativní účinky se zpočátku mohou projevit oslabenou imunitou, alergiemi, problémy s dýcháním a mohou ovlivnit i reprodukční schopnosti. Plíseň se nejčastěji vyskytne na potravinách, které jsou špatně skladovány ve vlhkém a teplém prostředí. Nejčastěji se jedná o plísně rodu Alternaria a Fusarium, které mohou být i karcinogenní. Při dlouhodobé konzumaci těchto látek vznikají vážné zdravotní problémy od akutní otravy až po selhání životně důležitých orgánů. Poškozeny bývají játra a ledviny.
Pozor na plesnivé jogurty
Možná se vám někdy stalo, že jste si chtěli pochutnat na oblíbeném jogurtu a po otevření jste viděli na povrchu plíseň. Není to důsledek toho, že by produkt byl prošlý, ale stalo se tak díky špatnému skladování. Takový jogurt signalizuje přítomnost nebezpečných mikroorganismů. Takto napadený produkt nikdy nekonzumujte, protože může okamžitě vyvolat nepříjemné zažívací problémy a alergické reakce. Ve vzácných případech může dojít až k otravě a poškození jater a ledvin.
Foto: Pixabay
Není plíseň jako plíseň
Na druhé straně existují i užitečné plísně. Ty se používají k výrobě oblíbených sýrů, jako je například Hermelín nebo Niva. Ovšem pozor, i tyto plísně mohou u citlivých jedinců vyvolávat potravinové alergie. Další užitečné plísně se používají k výrobě antibiotik. Nejznámější je samozřejmě penicilin, který byl objeven vědcem Alexandrem Flemingem. Antibiotika jsou nezbytná pro léčbu bakteriálních onemocnění, na něž se v minulosti umíralo a jejich objev zachránil miliony životů.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zdravi/plesnive-potraviny/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30812330/,https://viscojis.cz/teens/70/
Náhledové foto: Pixabay
