Marmeláda z černého bezu: jak ji vyrobit a proč

Marmeláda z černého bezu

Černý bez je sám o sobě velice zajímavou rostlinou, která se používá celá léta v lidovém léčitelství. Připravují se z ní také mnohé produkty – a to jak z květů, tak také z černých bobulí. Z květů i z bobulí si můžete připravit sirupy, z květů pak navíc med. Z bobulí se zase připravuje tmavě červená až černá marmeláda. Recept na její přípravu včetně zdravotních přínosů nabízíme v tomto článku.

Základní recept na marmeládu z černého bezu

Na přípravu marmelády budete potřebovat bobulky černého bezu, 1 lžíci citronové šťávy a 400 g želírovacího cukru. Úplně na začátku vás čeká úplně nejotravnější práce: musíte bobulky zbavit všech stopek a nečistot. Čistá váha bobulek pro dané množství cukru je 500 g. Bobulky dejte do hrnce a šťouchadlem na brambory je co nejvíce pomačkejte, abyste získali co největší množství šťávy. Pak už můžete přidat cukr citronovou šťávu a postupně zahřívat. Až se cukr rozpustí, nemusíte již tak často míchat. Vařte 20 minut. Poté zkuste, zda je marmeláda dostatečně hustá.

  • Pokud ano, naplňte jí sklenice a otočte je dnem vzhůru. Po vychlazení je skladujte v temnu.
  • Pokud ne, povařte ještě 5 minut a pak znovu otestujte hustotu.

Marmeláda z černého bezu

Marmeláda z černého bezu: Zdroj obrázku Pixabay.com

Marmeláda z černého bezu s chia semínky

Tento recept je tak trochu netradiční. A to například v tom, že namísto klasického želírovacího cukru používá med. Zvolit ale můžete jakékoli jiné sladidlo, jako je například javorový sirup, rýžový sirup nebo třeba březový cukr. Jde o to, že klasický bílý rafinovaný cukr snižuje imunitní aktivitu ještě několik hodin po jeho konzumaci. Gelovou konzistenci marmelády získáte právě díky použití chia semínek. Jak tedy na to?

Postup

25 střapců s černým bezem omyjte pod tekoucí vodou. Poté otrhejte všechny zralé kuličky – nezralé bobule a také stonky obsahují toxiny, takže je potřeba se jich zbavit. Bobule přemístěte do hrnce a lehce je podrťte, aby pustily šťávu. Poté přiveďte k varu. Bobule ještě pustí další šťávu (pokud se vám jí bude zdát málo, můžete přidat sklenici vody). Snižte teplotu a přidejte 2 lžíce chia semínek a 5 lžic borůvek (nebo podobné množství jiného ovoce – jablek, hrušek, manga).  Za stálého míchání povařte asi minutu. Poté odstavte a přidejte 1 lžíci vanilkového extraktu a 3-4 lžíce medu. Nechte stát 20 minut, poté marmeládou naplňte sklenice a uzavřete. Takto vydrží v lednici asi 3 týdny. Pro prodloužení životnosti konzervujte ve vodní lázni. Pak vydrží klidně i 2 roky.

Proč si marmeládu vyrobit?

Tak zaprvé – je to běžně dostupná rostlina, kterou nemusíte pěstovat. Prostě jdete a její plody posbíráte. A za druhé – bezinky jsou skvělou plodinou, která je plná antioxidantů, zejména polyfenolů a flavonoidů. Společně s vysokým obsahem vitamínu C nám vyplývá, že se jedná o velmi silný prostředek, který nám pomáhá stimulovat imunitní systém a zvyšovat obranyschopnost našeho organismu vůči virům. Bezinky mohou být skvělou prevencí proti chřipce a nachlazení.

Marmeláda z černého bezu: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com