Ukrajinská kuchyně je rozmanitá: Uvařte si šašlik, soljanku nebo varenyky

Pokud by se vás někdo zeptal, jestli znáte nějaké ukrajinské jídlo, možná byste odpověděli „boršč“, který se vaří i u nás. Ukrajinská kuchyně je tradičně založená na místní produkci a nese v sobě prvky také kuchyně ruské, polské, německé, maďarské a turecké. Základními surovinami jsou brambory, obilí, červená řepa a zelí. Pojďte si uvařit ukrajinské varenyky, soljanku nebo šašlik.

Nudlové taštičky nemají jen v Itálii

Ukrajinským národním jídlem jsou varenyky. Jedná se o obdobu slovanských pirohů, mají tvar půlměsíce, případně čtverce a bývají plněné masem, zelím, tvarohem, brambory nebo ovocem. Podávají se obvykle polité máslem s kysanou smetanou, se škvarky a cibulí nebo jen s cukrem, pokud se jedná o jejich sladkou variantu. Varenyky se připravují z nudlového těsta (na 120 g polohrubé mouky se dává jedno celé vejce a trochu soli).

Šašlik od krymských Tatarů

Dalším jídlem, který se na Ukrajině připravuje, je šašlik. Jedná se o marinované maso, které se griluje na špízu. Název šašlik byl převzat od krymských Tatarů už v 16. století. Na marinádu se nejčastěji používá majonéza s pepřem a cibulí, do níž se prorostlejší maso naloží přes noc. Pak se napichuje na jehlu střídavě s cibulí a sezónní zeleninou a opéká nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Na Ukrajině používají i celé čtvrtky kuřat. Opečený šašlik se podává s omáčkami, zelenými bylinkami.

Polévka soljanka. Foto: Pixabay

Soljanka je hustá polévka

Na závěr si dáme hustou, kořeněnou a kyselou polévku, která se nazývá soljanka. Jejími hlavními ingrediencemi jsou maso (hovězí, rybí, jazyk, ledvinky) a zejména kvašené okurky nakládané ve slaném nálevu. Maso se vaří společně s bobkovým listem, novým kořením a pepřem doměkka.

Na oleji je třeba osmahnout rajčatový protlak, případně rajčata, které se zalijí masovým vývarem. Pak se přidá nakrájené uvařené maso, uzenina, mrkev, nakrájené olivy a kapary, kvašené okurky. Vše se osolí, opepří a dochutí koprem. Polévku je třeba dobře provařit, aby se jednotlivé chutě spojily dohromady. Na talíři se soljanka podává s kysanou smetanou.

Zdroj: Wikipedia.org

Ukrajinský šašlik. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.