Jsou brambory zdravé? Zkontrolujte jejich glykemický index

Brambory

Brambory jsou běžnou součástí našeho jídelníčku. Jíme je jako přílohu i hlavní chod, vařené, smažené, pečené i dušené. Vzhledem k vysokému obsahu škrobu je ale nemůžeme považovat za zeleninu. Škroby jsou typem sacharidu. To z brambor sice dělá dobrý zdroj energie, avšak také dochází k výraznému zvýšení hladiny glukózy v krvi a tím i k sekreci inzulinu. To je důvod, proč se brambory řadí mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Není brambora jako brambora

To, jakou kalorickou hodnotu bude brambora po tepelné úpravě mít (syrové je totiž nejíme), bude záviset na druhu přípravy. Vařené nebo dušené brambory budou mít nižší množství kalorií, než bramborová kaše připravená s máslem a smetanou. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na smažené hranolky. A rozdíl může být i mezi samotnými hranolky – ty připravené v horkovzdušné fritéze bez oleje budou obsahovat méně tuku, než ty připravené v oleji. Nezdravější jsou brambory vařené nebo dušené.

Brambory

Foto: Pixabay

Brambory a jejich obsah

Brambory obsahují vitamíny, jako je například vitamín C a B6. Z dalších živin jmenujme draslík. Množství obsažených cenných látek je ale poměrně nízké. Ve srovnání s brokolicí, je obsah vitamínu C v bramborách až devětkrát nižší! A přitom brokolice neobsahuje tak vysoké množství kalorií. Bílé fazole mohou obsahovat dvakrát více draslíku než brambory (ve stejném množství).

Brambory a glykemický index

Jak už bylo uvedeno, brambory mají poměrně vysoký glykemický index (GI). To znamená, že diabetici jej do stravy zařazují jen ve velmi omezeném množství. Pečené brambory mají GI 111, vařené 82, kaše 87. To, co se v těle stane po požití jedné středně velké brambory, můžeme přirovnat vypití menší sklenice koly nebo hrsti cukroví. Dojde k výkyvu hladiny cukru v krvi, což znamená, že pocit sytosti vydrží jen na chvíli. Poté budete mít spíše chuť dát si něco dalšího. To může zvýšit riziko přibírání na váze.

Brambory a hubnutí

Lidé, kteří se snaží zhubnout, by do své stravy měli zařazovat co nejvíce potravin s nízkým GI. Brambory se tedy jeví jako nepříznivé pro tělesnou hmotnost. Hodně však opět záleží na způsobu přípravy brambor. Pokud je máte rádi, je nejlepší je jíst jen uvařené.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/ziemniaki-zdrowe-czy-nie/

https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-020-01519-y

Foto: Pixabay