Horší paměť a křeče? Možná vám chybí hořčík…

Chelace

Hořčík je jeden z velmi důležitých prvků v našem těle. Bez něj bychom nemohli fungovat správně. Nedostatek hořčíku je bohužel běžnou záležitostí, a to i navzdory tomu, že jeho množství můžeme zdárně doplňovat z mnohých zdrojů potravin. Jeho množství je důležité pro kardiovaskulární zdraví, správnou paměť a koncentraci. Reguluje taktéž svalové napětí, díky čemuž jej používáme při křečích – a to jak křečích ve svalech, tak také při menstruačních křečích.

Další účinky hořčíku

Hořčík je jednou ze složek, která se nachází v kostech člověka, je tedy důležitý i pro naše pohybové ústrojí. Podílí se na přeměně sacharidů, bílkovin a tuků. Důležitý je pro práci svalstva, ale také nervových buněk. Dostatečné množství hořčíku v našem těle je důležité i z toho důvodu, že snižuje riziko infarktu a zabraňuje vysokému krevnímu tlaku. Je důležitý pro uvolňování adrenalinu a norepinefrinu a má uklidňující účinky.

Sport

Foto: Pixabay

Hořčík jako doplněk stravy

Vzhledem k tomu, že je hořčík tak důležitý, řada lidí jej užívá také ve formě doplňků stravy. Vždy bychom ale měli myslet na to, že doplňky stravy by skutečně měly mít jen doplňující funkci. Rozhodně o nich nemáme přemýšlet jako o primárním zdroji prvku. V první řadě je tedy třeba zaměřit se na potravinové zdroje. Dospělý člověk potřebuje přibližně 290 až 360 mg hořčíku za den. Jeho množství je závislé na věku, pohlaví, ale také fyziologickém a zdravotním stavu člověka.

Potravinové zdroje hořčíku

Mezi nejdůležitější potravinové zdroje hořčíku patří kakao, pohanka, ovesné vločky a také luštěniny, jako je hrášek a fazole, a ořechy a sušené ovoce. Dále pak můžete hořčík získat z tmavého pečiva, dýňových semínek, z hrášku, špenátu, banánů. Obsažen je i v sýrech, rybách, avokádu a špenátu. Velké množství můžete přijmout také součástí pitného režimu – hořčík je totiž obsažen v minerálních vodách. Před nákupem si prostudujte složení minerální vody. Stojí za to, když je její obsah alespoň 50 mg hořčíku na litr.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-wplyw-magnezu-na-organizm-w-jakich-produktach-mozna-go-znale,nId,5905338

Foto: Pixabay