Erythriol, umělé sladidlo, které může způsobovat infarkt

Cukr

Erythritol je jedním z nejběžnějších průmyslových sladidel. Je to rozšířená složka, která je propagovaná při hubnutí a léčbě cukrovky. Ti, co umělé sladidlo využívají, jsou ti samí, u kterých existuje vysoké riziko vzniku kardiovaskulární příhody.

Co je to Erytritol?

Erythritol je další umělé sladidlo, známé jako cukerný alkohol. Kromě Erythritolu se mezi běžné cukerné alkoholy řadí:

  • Xylitol
  • Sorbitol
  • Maltitol
  • Manitol
  • Isomalt
  • Laktitol
  • Hydrogenované škrobové hydrolyzáty

Cukerné alkoholy nejsou tak sladké jako cukr. Naproti tomu umělé cukry jako aspartam a sacharin mohou být až 700krát sladší než cukr. Naše tělo si běžně vytváří cukerné alkoholy, mezi které se počítá i Erytritol. Erythritol se navíc komerčně vyrábí zráním kukuřice a přidává se do potravin.

Jaké jsou hrozby Erytritolu?

O cukerných alkoholech, jako je Erythritol, je již dlouho známo, že u několika jedinců způsobují žaludeční potíže. Jeho účinky úzce souvisí s nebezpečím kardiovaskulárních příhod. Jinými slovy, jedinci, kteří mají vysokou hladinu Erytritolu v krvi, jsou náchylnější k srdečním infarktům, mrtvicím a k zástavě srdce.

Dávka Erythritolu v běžných keto-friendly způsobí, že se hladina Erythritolu v krvi zvýší 1000krát, což je mnohem více, než je úroveň spojená se zvýšeným rizikem srážení krve. Možnost vzniku srážlivosti krve se může zvýšit na několik dní po užití jedné porce slazené výživy obsahující Erytritol.

Jak se erytritol používá?

Erythritol se často používá jako náhrada stolního cukru v nízkokalorických a nízkosacharidových výrobcích. Je také součástí některých jiných umělých sladidel. Je to oblíbená látka ze dvou důvodů. Za prvé, je nízko kalorická, což ji činí ideální pro dietní potraviny. A za druhé, jeho chuť je podobná stolnímu cukru.

Erythritol je součástí mnoha náhražek cukru, které se prodávají jako přírodní varianty cukru, počítáme-li např. stévii. Položky bez cukru obsahující Erythritol jsou určeny pro osoby, které mají obezitu, cukrovku nebo trpí metabolickou poruchou.

Jak se tomu všemu vyhnout

Potraviny, které běžně konzumujete obsahují Erytritol, a ani o tom nevíte. Erythritol spadá do kategorie uznávaných přísad a jsou klasifikované jako bezpečné. To také znamená, že společnosti vyrábějící potraviny nemusí uvádět Erytritol v názvech svých potravin.

Foto: Pixabay

Existuje několik stop, které jsou známkou toho, že vaše výživa může obsahovat Erytritol, a to i v případě, že to není zaznamenáno v názvu výživy. V případě, že balíček obsahuje tato slova, může to dokazovat, že vaše výživa obsahuje erytritol:

  • Obsahuje cukerný roztok
  • Keto-bezpečné nebo bezpečné pro diabetiky
  • Bez cukru (nebo málo cukru)
  • Uměle slazené
  • Přirozeně slazené nebo slazené přírodními sloučeninami
  • Nízko kalorické (nebo bez kalorií)

Je to mimořádně znepokojující, jedinci, kteří si tyto výrobky kupují, se snaží udělat něco dobrého pro své zdraví tím, že jedí potraviny, které by měly být zdravé. Ve skutečnosti však mohou neúmyslně zvyšovat riziko, a tím si ublížit. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout Erytritolu, je soustředit se méně na plnohodnotné potraviny. Tedy normální, nebalené potraviny, jako je ovoce a zelenina.

S informacemi, které máme v současnosti k dispozici, je pravděpodobně lepší konzumovat klasický cukr nebo med než umělé sladidlo. Dokud nebudeme mít pozitivní výsledky a dlouhodobé studie o bezpečnosti těchto druhů sloučenin, je těžké říci, že jsou bezpečné!

Zdroje info: health.clevelandclinic.org, https://www.arshinefoodadditives.com/sweeteners/erythritol.html?gad=1&gclid=Cj0KCQjw3a2iBhCFARIsAD4jQB3xFz96dyahVqW4M1trNWsD-Ay0MbSpWoDsBUzfeECA1mp77X8DUAMaAo5tEALw_wcB, https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/erythritol-cardiovascular-events

Náhledové foto: Pixabay