Čaj může vašemu zdraví i uškodit. Dejte si pozor na sáčky

Čaj patří vedle kávy k nejoblíbenějším teplým nápojům. Šálek čaje si dopřejeme k relaxaci či uklidnění nebo při nemoci. Na trhu je nepřeberné množství variant, od klasických černých a zelených po nejrůznější ovocné. U většiny lidí se těší oblibě sáčkové čaje, jelikož jejich příprava je jednodušší než u sypaných produktů. Pokud jste milovníkem čaje, doporučujeme vám konzumovat rozhodně druhou variantu.

Pozor na nebezpečné mikroplasty

Při přípravě sáčkového čaje si asi málokdo láme hlavu nad původem samotného sáčku. Jedná se prostě o jakýsi obal, který chrání čajové lístky před rozsypáním. Sáčky ovšem obsahují mikroplasty a nanoplasty, které se nám s pitím tekutiny dostávají přímo do těla a z dlouhodobého hlediska mohou způsobit závažné poškození vnitřních orgánů, rakovinu či neplodnost.

Vyhněte se pyramidovým sáčkům

V poslední době se staly velmi oblíbenými čaje v pyramidových sáčcích. Vypadají esteticky hezky a čajové lístky se v nich rozprostřou do stran. Většinou jsou vyrobeny z PET materiálů nebo nylonu. Takovým produktům se vyhněte obloukem. Jakmile sáček zahřejete na 95 stupňů Celsia, což je žádoucí teplota při přípravě čaje, vpravíte do sebe zároveň i miliony mikroplastů. A to nikdo z nás nechce. Někteří výrobci se hájí tím, že pyramidy jsou vyrobeny z nezávadného filtračního papíru. Jenomže jeho vedlejším produktem je zase termoplast, který to všechno kazí. Přítomnost termoplastu poznáte tak, že sáček má slisované nikoliv sešité okraje.

Sázka na jistotu

Jestliže chcete pít opravdu kvalitní a zdraví neškodný čaj, vsaďte na sypané varianty. Jsou totiž bezpečnější, a také kvalitnější. Navíc si můžete namíchat nejrůznější pestré směsi podle svého vkusu a potřeb. V neposlední řadě budete šetřit životní prostředí, protože nebudete vyhazovat materiály s mikroplasty. Příprava sypaného čaje je sice časově náročnější než u sáčkové varianty, ale na druhou stranu se může stát příjemným relaxačním rituálem.

Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10389239/

Náhledové foto: Pixabay