Ořechy
13/09/2018
Kategorie: Novinky, Zdravá strava

Blahodárné účinky ořechů

Někteří používají ořechy jen do vánočního cukroví, což je škoda, protože ořechy obsahují tolik prospěšných látek pro naše tělo, že bychom je měli jíst pořád.  Stačí si jen vybrat z několika druhů, každý má příznivé účinky na naše zdraví nějak jinak.

Vlašské ořechy a buráky

Vlašské ořechy jsou u nás nejrozšířenějším druhem. Tento druh zklidňuje nervy, má protizánětlivé účinky, přispívá k prevenci před chorobami srdce a cévními chorobami.  Jsou zdrojem nenasycených tuků a kvalitních bílkovin. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu nebo regulovat krevní tlak.  Díky vitamínu skupiny B prospívají našim vlasům, nehtům a pokožce.  ,, vlašáky patří k těm nejkaloričtějším ořechům, ale dvě hrstky naloupaných ořechů určitě neuškodí.  Buráky patří k nejčastěji konzumovaným ořechům u nás. Společně s vlašskými ořechy a mandlemi obsahují více živiny, než kterákoliv potravina živočišného původu a to i včetně masa a vajec.

Lískové ořechy a mandle

Lískové ořechy jsou taky poměrně tučné, ale jedná se o mononasycené tuky, která působí příznivě na cukr v krvi, cholesterol a hlavně na hladinu LDL, tedy na špatný tuk.  Prospívají také našim očím.  Mandle jsou u nás pěstovány v menší míře a obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů. Mají tak blahodárný vliv na funkci střev, snižují hladinu LDL, cholesterolu i cukru v krvi.  Doporučená denní dávka mandlových jader je nejvýš 23.

Exotické ořechy

Mezi pro nás exotičtější ořechy patří pistácie, piniové oříšky, kešu nebo para ořechy.  Pistácie mají nejméně kalorií, podporují dobrou náladu, imunitu i nervový systém. Piniové oříšky mají velký obsah bílkovin, podílejí se na tlumení stresu a depresí.  Kešu ořechy jsou zase bohaté na zinek, hořčík, železo, zlepšují paměť a imunitu nebo se používají na revmatické bolesti.  Para ořechy jsou významnou obranou proti rakovinovými onemocněními.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *