Zjistěte, jestli jsou houby opravdu zdravé a jak je nejlépe připravit

Houbařská sezóna je v plném proudu. A to se projevuje i v kuchyni, kde jsou na podzim na pořadu dne především speciality právě s houbami. Podívejte se, jaké prospěšné látky obsahují lesní houby a jak je co nejlépe připravit pro maximální stravitelnost.

Mnoho výhod konzumace hub

Dalo by se říci, že se lidé dají rozdělit na dvě skupiny. Jedni mají rádi houby a druzí je prostě nemohou jíst, protože jim nechutnají. Pokud patříte mezi milovníky jídel s houbami, je to dobrá zpráva. V houbách se totiž nachází celá řada prospěšných látek. Kvalitní a zdravé lesní houby v sobě ukrývají celou řadu vitamínů. Například vitamín A, vitamíny skupiny B nebo vitamín D. Kromě toho najdete v houbách zásobu nejrůznějších minerálů, jako jsou fosfor, hořčík, zinek, selen nebo železo.

Pro snížení cholesterolu nebo do diety

Houby jsou tvořeny z velké části látkami vlákninové povahy. To znamená, že jsou prospěšné pro trávení a zároveň nemají velkou kalorickou hodnotu. I díky tomu se jedná o výbornou potravinu určenou do dietních režimů. Vzhledem k obsahu látek, jako jsou riboflavin nebo niacin může mít konzumace hub pozitivní vliv na úpravy hladiny cholesterolu v krvi.

Foto: Pixabay

Jak správně připravit houby, aby byly dobře stravitelné

I přes obsah veškerých prospěšných látek mohou být houby špatně stravitelné. A to hlavně při špatné úpravě. Lesní houby je vždy potřeba tepelně zpracovat, protože syrové jsou nestravitelné. Jedním ze způsobů, jak podpořit stravitelnost je zakápnutí menším množstvím citronu. Pro delší uschování si můžete houby nasušit a využívat je jako koření. Nebo je naopak podusit a uskladnit do mrazáku, kde mohou posloužit jako základ pro omáčky. Při vaření syrových hub je důležité nechat je důkladně podusit minimálně 30 minut. V případě tužších hříbků klidně i déle.

Zdroj: https://www.g21-vitality.cz/magazin/lecive-ucinky-hub-aneb-nasbirejte-si-zdravi-v-lese.html a https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-houby-aby-byly-stravitelnejsi.html

Náhledové foto: Pixabay