Zhubněte a snižte svůj cholesterol s pomocí TLC diety

Fazole

TLC dieta je stravování, jehož hlavním účelem je snížit cholesterol. Změnou jídelníčku ale můžete docílit též hubnutí. TLC je zkratkou tří anglických slov: Therapeutic Lifestyle Changes, čili „terapeutické změny životního stylu“. Tento typ stravování má svoje výhody, ale také nevýhody. Snížením cholesterolu můžete dosáhnout lepšího zdraví. Snížíte tak například pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Zásady TLC

Dieta TLC je založena na změně jídelníčku. Přijímáte potraviny s nízkým obsahem cholesterolu. To znamená, že z vaší stravy jsou vyloučeny:

  • Nasycené tuky – při pokojové teplotě jsou v pevném skupenství. Jejich zdrojem jsou živočišné produkty, jako je hovězí maso, plnotučné mléčné výrobky, máslo a také kokosový olej.
  • Trasn-tuky – nachází se zejména ve zpracovaných potravinách. Vyrábí se přeměnou kapalných rostlinných olejů na pevné látky prostřednictvím chemického procesu.
  • Dietní cholesterol – nejdeme jej v potravinách živočišného původu.

Kromě snížení množství přijatého cholesterolu se TLC stravování soustředí také na zvýšený příjem vlákniny. Pokud po šesti týdnech na dietě cholesterol stále neklesá o 8 až 10 %, doporučuje se užívat vlákninu ve formě doplňků stravy. Pokud k tomuto způsobu stravování přidáte i fyzickou aktivitu, můžete snížit hladinu cholesterolu až o 30 %.

Losos

Foto: Pixabay

Potraviny zahrnuté do TLC diety

Existuje skupina potravin, které zvyšují hladinu cholesterolu. Mezi ně patří ty, které obsahují nasycené či trans-tuky a potraviny s nízkým obsahem živin, ale vysokým obsahem kalorií. Zahrnuty jsou naopak potraviny, které obsahují hodně vlákniny. Do této skupiny patří luštěniny, vejce (maximálně však dva kusy za týden), ovoce a zelenina, libové maso (např. kuřecí prsa a krůtí maso), mořské plody (zejména s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos a tuňák), rostlinné oleje (olivový olej), celozrnné výrobky (pečivo, těstoviny).

Problémy s TLC dietou

Moderní studie ukazují na tři slabé stránky TLC stravování. Tou první je, že ne všechen cholesterol ve stravě je pro nás špatný. Vyhýbat bychom se měli ale tomu, který pochází z takových zdrojů, jako jsou nasycené tuky a cukry. Druhou slabou stránkou je skutečnost, že strava s vysokým obsahem sacharidů může negativně ovlivnit zdraví srdce. A příjem potravin v rámci TLC je skutečně z 50 až 60 % tvořen sacharidy. Třetím problémem může být to, že denní příjem kalorií v rámci TLC je nízký. Jídelníček pro ženy obvykle obsahuje 1 000 až 1 200 kalorií, pro muže pak 1 200 až 1 600 kalorií. a to je velmi nízké množství.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/tlc-diet/

https://nhlbi.nih.gov/education/TLC-Therapeutic-Lifestyle-Changes-Lower-Cholesterol

Foto: Pixabay