Zásady smažení: jak jej zvládnout co nejzdravěji

Smažení vajec

Smažení samo o sobě obvykle nepovažujeme za příliš zdravou techniku. Je to ale poměrně rychlá metoda přípravy jídla. S dodržením základních postupů si čas od času můžete dopřát i smažená jídla, aniž by to mělo výrazný dopad na vaše zdraví. Pokud nebudete používat příliš mnoho oleje (obvykle se doporučuje pouze 7 g oleje na jednu porci – což odpovídá menší čajové lžičce), může jít i o poměrně zdravý způsob přípravy pokrmů.

Co je smažení?

Smažení je tepelným procesem, který umožňuje vaření jídla. Není pravdou, že smažená jídla škodí vašemu zdraví vždycky. Závisí to na tom, jaký použijete olej, na kolik stupňů jej rozpálíte, jak často jej vyměňujete (popřípadě kolik pokrmů na oleji uděláte) a kolik látek během vaření vzniklo. Oleje mohou být živočišné (sádlo nebo máslo) či rostlinné (slunečnicový, olivový, řepkový olej). Předtím, než vložíte potravinu do oleje, musí být olej rozpálený, ale nikdy nesmí překročit kouřový bod oleje.

Smažení

Foto: Pixabay

Kouřový bod oleje

Jakmile dojde k překročení kouřového bodu oleje, dojde k jeho přepalování, a vzniká spoustu nebezpečných látek. Tyto látky jsou označený jako potenciální karcinogenní. Abychom tedy chránili své zdraví, dodržujeme při smažení maximální teplotu, které může olej dosáhnout, aniž by došlo k jeho pálení. A touto teplotu určuje právě kouřový bod oleje.

Zdravé smažení

Respektováním kouřového bodu můžete dosáhnout co nejzdravějšího smažení (když už tedy smažíte). Obecná doporučená teplota pro smažení je 170 °C, ale liší se v závislosti na tom, o jaký typ oleje se jedná. Je to ale bezpečná teplota pro většinu olejů. Zde jsou kouřové body nejznámějších olejů:

  • Slunečnicový olej: 170 °C.
  • Kukuřičný olej: 180 °C.
  • Arašídový olej: 190 °C.
  • Extra panenský olivový olej: 210 °C.

Jak měřit teplotu?

Pokud nemáte kuchyňský teploměr, kterým je možné měřit teplotu oleje, zkuste jednoduchý trik. Pokud do rozpáleného oleje ponoříte dřevěnou špachtli nebo párátko a začnou na něm vznikat bubliny, olej je rozpálený. Můžete začít smažit. Z přepáleného oleje vychází černý kouř a nepříjemný zápach. Na takovém oleji už nic nesmažte a nahraďte ho novým olejem.

Zdroj: https://www.chedonna.it/2020/05/11/frittura-salutare-corretta/

Foto: Pixabay