brambory

Zajímavé vlastnosti obyčejných brambor. Znáte je?

Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně, i když u nás původní vůbec nejsou. Po jejich přivezení z Ameriky si s nimi lidé neuměli moc poradit a toxicita brambor tomu moc nepřidala. Dnes je však konzumujeme bez problémů, šlechtíme nové odrůdy a vlastnosti těchto hlíz dovedeme využít na maximum.

Jedovatá zemská jablka

Erteple, krumple, zemáky, kartofle nebo zemská jablka. To všechno jsou krajové názvy pro brambory. Konzumujeme je bez obav, i když jsme nad jejich jedy stále nevyhráli. Hlízy obsahují toxické alkaloidy solanin a chakonin, které je ochraňují před škůdci. Otrávit se však může i člověk. Buď konzumací zelených hlíz, ve kterých je vysoká koncentrace solaninu, nebo snědením zhruba kila vařených brambor na posezení. Otravy však nejsou nijak časté.

bramboryBrambory: foto Pixabay

Citrony východu

Brambory jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C, draslíku, hořčíku a jiných minerálů. Při vaření s nimi můžete zachránit přesolenou polévku, protože dovedou sůl absorbovat. Pití šťávy ze syrových brambor zase pomáhá trávení, stimuluje metabolismus a podporuje hubnutí. Kdyby vám samotná šťáva nechutnala, můžete přidat petržel nebo šťávu z mrkve.

bramboryBrambory: foto Pixabay

Čerstvé hlízy dovedou vyřešit i kosmetické problémy. Umí si poradit s otoky, hlavně v oblasti očí. Okurkové plátky známé z filmů a reklam tak raději dejte do salátu a vyzkoušejte plátky brambor. Podle některých zdrojů zmírňují i otoky po hmyzím štípnutí. Odstraňují také skvrny. Pracovali jste někdy s červenou řepou, kurkumou nebo borůvkami? Pak víte, že barvivo z těchto potravin jde umýt velmi těžko. K lepšímu odstranění skvrn pomůže rozpůlená čerstvá brambora.

V domácnosti

Brambory se díky vysokému obsahu škrobu využívají v domácnosti od pradávna. Můžete pomocí nich vyčistit a naleštit třeba kožené boty. Voda z vařených brambor je zase skvělým pomocníkem při čištění stříbrných šperků. Tyto zezačátku neoblíbené hlízy tak mají opravdu všestranné využití.

Zdroje: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92046.aspx

https://biolekar.cz/10-praktickych-vyuziti-brambor

Brambory: náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *