Svalové křeče či poruchy spánku? Viník je nedostatek hořčíku

Hořčík je jednou z nejdůležitějších makroživin v našem těle. Jeho hlavním úkolem je udržování rovnováhy v těle, proto se mu také často říká „prvek života“. Nedostatek hořčíku se může projevovat různými způsoby, zejména však únavou svalů (a právě křečemi). Hořčík můžeme přijímat v běžné stravě, při jeho malém množství lze ale příjem tohoto prvku navýšit pitím minerálních vod s obsahem hořčíku nebo doplňky stravy.

K čemu je hořčík dobrý?

Hořčík má celou spoustu důležitých úloh v lidském těle:

  • Důležitý je například pro kardiovaskulární systém, protože chrání cévy, působí proti vzniku krevních sraženin atd.
  • Dále se používá také při emoční nervozitě, protože má uklidňující účinky.
  • Svou důležitou roli hraje také pro zdravé kosti, je nezbytný pro jejich mineralizace a v prevenci osteoporózy.
  • Ocení jej také váš imunitní systém, protože hořčík urychluje zrání lymfocytů a zvyšuje obranyschopnost organismu.
  • Taktéž urychluje proces hojení.
  • Vhodný je také pro správné zažívání, protože odpovídá za metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů, podílí se na syntéze trávicích šťáv a stimuluje práci jater.
  • Pokud toužíte po miminku, zaměřte se na hořčík, protože zlepšuje vitalitu a pohyblivost spermií. U žen zlepšuje podmínky oplodnění. Nedostatek hořčíku u novorozenců zvyšuje riziko náhlého úmrtí kojence.
  • Těhotné ženy by jej měly užívat, protože má pozitivní vliv na vývoj plodu. Nedostatek hořčíku u těhotných žen způsobuje hyperaktivitu dělohy, což může způsobit potrat.

Křeč

Foto: Pixabay

Nedostatek hořčíku – příznaky

Za nedostatek hořčíku se považuje hladina nižší než 1,2-1,8 mg / 100 ml. Projevuje se zejména svalovou únavou (člověk se rychle unaví), svalovými křečemi a záškuby, brněním končetin či záškuby očních víček. Dojít může k malátnosti, poruchám spánku, chronické únavě, přecitlivělosti na hluk, nočnímu pocení, bolestem hlavy, migrénám a metabolickým poruchám. Mezi poměrně časté projevy nedostatku hořčíku patří také bušení srdce, arytmie, mdloby, dýchací potíže, snížená odolnost vůči infekcím, vypadávání vlasů, lámavost nehtů a rozvoj alergií.

Přírodní zdroje hořčíku

Ideální je potřebné množství hořčíku přijmout ve formě potravin. Vysoké množství tohoto prvku můžeme najít v luštěninách, mořských plodech, otrubách a celozrnných výrobcích, v kakau a hořké čokoládě, mandlích, dýňových či slunečnicových semíncích, v sušeném ovoci tvrdých sýrech a v čerstvé zelenině a ovoci. Dobrým zdrojem jsou také minerální vody se zvýšeným obsahem hořčíku. Hořčík získaný z takového zdroje se rychle vstřebá a využije.

Zdroje info:

https://www.nanospace.cz/blog/nedostatek-horciku-a-jak-jej-rychle-doplnit/

https://wylecz.to/choroby-krwi/jak-uzupelniac-niedobory-magnezu/

Foto: Pixabay