Silikon na pečení: je bezpečné takové formy používat?
Silikon je materiál, který často můžeme vidět s potřebami pro domácí pečení. Formy na muffiny, bábovky, dortové korpusy, různé zvířecí tvary a spousta dalších produktů, v nichž můžete péct své domácí výrobky. Nejedná se ale o plast? Jsou skutečně tak bezpečné, jak uvádí výrobce? Uvolňuje při pečení chemikálie do vašeho jídla?
Je silikon bezpečný při pečení?
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil potravinářský silikon pro použití v kuchyni. týká se to ale také pečení? Silikon by měl vydržet teploty až od -40 °C do 230 °C (což stačí při pečení běžných produktů, použít jej můžete i pro mrazení), snadno jej omyjete a nabízí vás spoustu tvarů a flexibilitu (můžete jej srolovat nebo skladovat tak, jak uznáte z vhodné a forma neztratí svůj tvar). Silikonové nádobí snadno omyjete, protože má nepřilnavý povrch. Navíc ho nemusíte vymazávat ani před pečením, což je činnost, kterou spousta víkendových pekařů přímo nesnáší.
- Silikon je netoxický a neobsahuje škodlivé chemikálie, jako je BPA.
Jak poznat kvalitní výrobek?
Je velice lákavé zakoupit si celou řadu výrobků, které nabízí čínské e-shopy, protože jejich cena je podstatně nižší. Nicméně tady nemáte zajištěno, že se jedná o silikon potravinářské kvality, který je bezpečný pro vaření a pečení. Vybírejte si produkty, které neobsahují žádné výplně, protože ty mohou ovlivnit bezpečnost vaší silikonové formy.
Jak vybrat silikon?
Dalším důležitým parametrem, který byste neměli podcenit, je tloušťka a hmotnost silikonové formy. Tady opět narazíme na problém, když se rozhodnete nakupovat na e-shopech. Výrobek může na fotografii vypadat kvalitně, nicméně nemáte šanci si ho osahat. Jistě, můžete využít 14 denní doby, kterou máte na vrácení výrobku objednaného z internetového obchodu, ale může to znamenat ztrátu peněz za dopravné. Silnější silikonové formy jsou kvalitnější a lépe drží tvar, když do nich vlijete těsto. Navíc rovnoměrně distribuují teplo, což je další výhodou: své výrobky vytáhnete z trouby, aniž by na jedné straně byly spálené a na té druhé nedopečené.
Zdroje info:
https://foodpackagingforum.org/news/chemical-migration-from-silicone-baking-materials
https://cooknchic.com/blogs/how-to-guides/choose-best-silicone-bakeware-for-your-kitchen
https://www.chemicalsafetyfacts.org/health-and-safety/cooking-with-silicones/
Foto: Unsplash