Rozmarýn – snižuje hladinu cukru v krvi. Tipy pro jeho použití

Rozmarýn

Rozmarýn patří mezi velice oblíbené bylinky. Vzhledem k tomu, že má i určité zdravotní účinky, si jej oblíbila celá řada lidí. Rozmarýn například pomáhá s hubnutím a také snižuje hladinu cukru v krvi. Kromě toho vede ke kontrole špatného (LDL) a zvyšování dobrého (HDL) cholesterolu. Mnohé studie uvádí i jeho pozitivní účinky v souvislosti s rakovinou. Třeba studie vědců Suonga N. T. Ngo , Desmonda B. Williamse  & Richarda J. Heada. To vše je velice prospěšné. Rozmarýn není náročný na pěstování, takže jej můžete mít čerstvý i vy. Spousta lidí si ale neví rady s tím, jak jej pravidelně používat. Zde je pár jednoduchých nápadů, jak začlenit rozmarýn do jídelníčku pro každý den.

Čerstvý nebo sušený rozmarýn?

Ideální je samozřejmě použití čerstvého rozmarýnu, který je aromatičtější a také lépe vypadá. Pokud ale máte k dispozici pouze sušený rozmarýn, můžete jej v některých receptech nahradit za čerstvý. Místo 1 lžíci čerstvého rozmarýnu použijte 1 lžičku sušeného. Přesněji řečeno, poměr sušeného a čerstvého rozmarýnu by měl být 1:3. Sušený rozmarýn je pevný, takže jej můžete krátce povařit (čímž se může lišit od jiných bylinek, které se přidávají až v závěru vaření). Rozmarýn vydrží i dlouhou dobu vaření, a to i v čerstvé podobě.

Rozmarýn

Foto: Pixabay

Kam s ním?

Rozmarýn má celou řadu využití. Je velmi aromatický, takže s použitým množstvím buďte opatrní. Snítku rozmarýnu můžete přidat při dušení masa, vaření polévky nebo i při pečení masa. Před podáváním ji vyhoďte. Inspirovat se můžete středomořskou kuchyní. Skvěle se snoubí s rybami, často se používá do nádivek, ale také do pečiva (například foccaccia). Pokud máte rozmarýnu opravdu hodně, můžete jeho dřevnaté stonky použít místo jehel na špízy. Napíchejte na ně maso, zeleninu a další obvyklé potraviny vhodné na špízy.

Skladování rozmarýnu

Ideální je pěstovat si svůj vlastní rozmarýn. Je to nenáročné a máte jej k dispozici v průběhu celého roku. Pokud jste si koupili snítky čerstvého rozmarýnu, je dobré jej dát do sklenice s vodou (jako řezané květiny) a skladovat v lednici. Takto vydrží rozmarýn svěží klidně i tři týdny. Víte-li, že čerstvé snítky rozmarýnu nestihnete spotřebovat, můžete bylinky usušit nebo zamrazit. Pro zamrazení je ideální nakrájet listy rozmarýnu na kousky a nechat je na plechu zmrznout. Pak je přesypte do sáčku nebo nádoby – nemačkejte je příliš na sebe. Z tohoto sáčku můžete průběžně odebírat. V mrazáku vydrží až 6 měsíců. Sušený rozmarýn vydrží při skladování ve vzduchotěsné nádobě a na tmavém místě asi 1 rok.

Zdroje info:

https://fresh.iprima.cz/nechte-se-svest-omamnou-vuni-rozmarynu-mame-pro-vas-spoustu-novych-receptu

https://themom100.com/2021/12/how-to-cook-with-rosemary/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2010.490883?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed#.Uy9b-txj3jI

Foto: Pixabay