Víno
06/09/2018
Kategorie: Novinky, Zdravá strava

Opravdu je alkohol jen nepřítelem?

Alkohol jako přítel nebo nepřítel? To je věčné téma, kterým se zabývají i vědci.  Čím dál více se zjišťuje, že alkohol může mít v určitých případech na naše tělo i pozitivní účinky.  A v jakých případech?

Alkohol a hubnutí

Pokud si chcete dát skleničku, ale nechcete přibrat, volte suché bílé víno.  Občasná konzumace dvou deci suchého vína neuškodí.  Je však třeba doplnit hodně tekutin v podobě vody, které se nezapočítávají do základního denního příjmu tekutin.  Nevynechávejte ani žádné jídlo, hlavně v případě, kdy vás čeká noc plná alkoholu.  Alkohol představuje prázdné kalorie bez živin, takže zdravá a pravidelná strava včetně pitného režimu je základ.

Alkohol přítel?

Alkohol však není vždy nepřítelem.  Mnohé studie dokazují, že pravidelná denní dávka v malém množství alkoholu může mít na naše zdraví příznivé účinky.  Na náš kardiovaskulární systém má prospěšný vliv hlavně červené a bílé víno.  Na hladinu cholesterolu má pozitivní účinky zase pivo. Pivo obsahuje látky, které podporují tvorbu HDL, tedy tzv. dobrého cholesterolu a potlačují tvorbu toho špatného.  Proto, aby byly zajištěny pozitivní účinky alkoholu, je třeba znát míru a dávku. U vína se říká sklenička denně a u piva třetinka.  Příliš velká dávka by měla naopak účinek opačný.

Pivo a účinky na zdraví

Pivo má hned několik pozitivních vlastností.  Tou nejvýznamnější vlastností je asi velké množství vitamínu B. Když má tělo nedostatek tohoto vitamínu, projevuje se to nejen vypadáváním vlasů, ale i špatnou náladou, zvýšenou tvorbou ekzému, akné či nekvalitním spánkem.  Vitamín B se dá doplnit droždím nebo právě pivem a nejvíce se vitamínu B v pivu nachází u kvasnicových a nefiltrovaných druhů.  Pivo obsahuje také spoustu vlákniny, která je dobrá pro naše zažívání. Takže po vydatném a těžkém jídle je malé pivo skvělou volbou.  Pivo vám pomůže jídlo dobře strávit a navíc pomáhá proti překyselení žaludku.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *