woman-356141_640

Které potraviny je nevhodné jíst v těhotenství

Těhotenství představuje pro organismus ženy poměrně velkou zátěž, která souvisí především s výživou plodu a přípravou těla na porod. Co se týká stravy, už naše babička hlásaly, že nastávající maminka by měla jíst za dva. To se pochopitelně nemusí brát doslova, pokud se těhotná žena chce vyvarovat přílišného přibývání na hmotnosti. Její strava by měla být především pestrá. Kterým potravinám by se však těhotné měly vyhýbat?

Alkohol a káva

Pokud nastávající maminka holduje pití černé kávy ve větším množství, pak si zvyšuje riziko předčasného porodu, nízké hmotnosti novorozence, spontánního potratu či akutní dětské leukémie. Jeden šálek kávy však neublíží.

Nevhodné je také popíjení alkoholu, jenž způsobuje fetální alkoholový syndrom, což je soubor tělesných a mentálních vývojových vad plodu. Minimálně po dobu trvání těhotenství by na kávu i alkohol měla těhotná žena zapomenout.

Nedostatečně upravené maso

Z hlediska obsahu nebezpečných bakterií E.coli není zrovna vhodné jíst syrové maso – třeba jako tatarák. A nedostatečně upravené maso na tom není o mnoho lépe. Proto by se nastávající maminka měla vyvarovat konzumace pokrmů z rychlého občerstvení, kde nemá záruku, že maso bylo dostatečně propečené.

Sýr s modrou plísní. Zdroj obrázku: Pixabay.com

Plísňové sýry

I když jsou sýry bohaté na vápník, který je pro zdravý vývoj plodu důležitý, těm plísňovým by se měla na hony vyhnout. Mohou obsahovat zárodky listerií. Týká se to zejména sýrů s bílou nebo modrou plísní – hermelín, brie, camembert, niva apod. Vhodnější jsou tvrdé sýry nebo cottage, jsou-li pasterizované.

Nepasterizované domácí mléko

Domácí mléko chutná úplně jinak než kupované. Pokud však není pasterizované, tak by se do jeho konzumace těhotné neměly vůbec pouštět. Týká se to pochopitelně i výrobků z něj.

Byliny a koření

Některé byliny jsou také v těhotenství nevhodné, přestože se obecně považují bylina za zdraví prospěšné. Všeho však s mírou. Je lépe se vyhnout oreganu, hluchavce, hřebíčku, kopřivě, mátě, podbělu, třezalce či muškátovému oříšku, nati petržele, skořici, libečku, majoránce, celeru i zázvoru. 

Zdroj textu: wikipedie.org

Nastávající maminka.Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *