Kedlubnové hranolky – zdravé zimní jídlo, které zasytí. Varianta s těstíčkem i bez

Kedlubnové hranolky – zdravé zimní jídlo, které zasytí. Smažené hranolky nejsou příkladem zdravé a vyvážené kuchyně, ale spíše rychlého občerstvení a nepříliš zdravého životního stylu.

Ale co když lze chutné hranolky připravit nejen z brambor, ale také třeba z jiné zeleniny, která roste v zemi. Co takhle kedlubna a kedlubnové hranolky.

Zdravé kedlubnové hranolky

Z kedlubny se konzumují jak hlízy, tak listy. Nicméně hranolky připravíte pouze z hlíz. Kedlubna obsahuje málo kalorií, ale hodně zdraví prospěšných látek jako sodík, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, pantotenovou a nikotinovou. Je zdrojem vlákniny.

Na zdravé hranolky připravte tyto ingredience:

  • 2 očištěné kedlubny nakrájené na hranolky

  • Koření (například: mletá paprika, mletý pepř, česnekové koření – směs, či dle chuti)

  • Čajová lžička olivového oleje

  • Špetka soli – ideálně mořské

Hranolky vložte do misky a osolte. Tím zbavíte kedlubnové hranolky vody a budou křupavější. Po 20 minutách vodu slijte. Hranolky polijte olivovým olejem a okořeňte dle chuti a rozložte na plech s pečícím papírem. Pečte v troubě přibližně 25 minut na 200 stupňů dohněda.

Hranolky můžete chroupat jen tak nebo například s dipem či bílým jogurtem.

Foto: Pixabay

Kedlubnové hranolky v těstíčku

Pokud jste více fanoušky smažených jídel, tak i pro chuťové buňky lze uspokojit a to smaženými kedlubnovými hranolkami v těstíčku.

Na tento kulinářský projekt si připravte:

  • Větší kedlubnu očištěnou a nakrájenou na hranolky

Na těstíčko potřebujete:

  • Vejce

  • Lžičku prášku do pečiva

  • 100 g hladké mouky

  • 125 ml piva nebo mléka

  • Koření grilovaná zelenina

  • Olej na smažení

Ze surovin na těstíčko našleháte hladké těsto. Rozpálíte olej. Nakrájené hranolky namočte do těstíčka a ihned vložte do rozpáleného oleje a smažte do zlatova. Ideálně zůstanou kedlubny uvnitř křupavé.

Kedlubnové hranolky do třetice

Třetí recept na kedlubnové hranolky je mírně stejný, ale přece jen trochu jiný. Na jeho přípravu potřebujete:

  • 2 kousky očištěné kedlubny nakrájené na hranolky

  • Vodu

  • Sůl

  • Mletý černý pepř

  • Mletou červenou papriku

  • Máslo

  • Strouhanku

Kedlubnové hranolky uvařte doměkka v osolené vodě a sceďte. Mezitím si na sucho lehce opražte na pánvi strouhanku. Kedlubnové hranolky jemně posypejte kořením a opraženou strouhankou. Lze podávat s kompotem či bramborovou kaší.

Zdroje: https://www.vareni.cz/recepty/kedlubnove-hranolky/https://www.toprecepty.cz/recept/6462-kedlubnove-hranolky/https://www.zdravefitrecepty.cz/recept/zdrave-kedlubnove-hranolky

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.