Kakaový bob

Kakaové boby zdrojem zdraví: naučte se je používat

Kakaové boby jsou plodinou, která pochází původně z Jižní Ameriky. Do Evropy ji přivezl Kryštof Kolumbus spolu s původní recepturou na nápoj, který se z nich vyráběl. Tento nápoj ale nikoho nenadchnul, a tak také kakaové boby se nestaly oblíbeným produktem na první dobrou. To se stalo až poté, co došlo ke změně receptury tohoto nápoje. Poté si jej zamilovalo spoustu lidí.

Nutriční hodnota kakaových bobů

Kakaové boby byly využívány původními kmeny Jižní Ameriky (Májové a Aztékové) při náboženských rituálech a oslavách, ale také v léčitelství. Už v té době se vědělo, že obsahují látky prospěšné pro lidské zdraví. Dnes si jich ceníme zejména pro obsah zdravých tuků, které tvoří asi 60 % obsahu kakaových bobů. Obsaženy jsou také cenné bílkoviny a sacharidy. Ve 100 g kakaa je obsaženo až 37 g vlákniny, což je něco jedinečného. Z vitamínů a minerálů jmenujme vitamín B (B1, B2, B3, B6), E a PP (niacin), hořčík, draslík, fosfor, železo a vápník.

Kakaové boby

Foto: Pixabay

Instantní kakao

Výše zmíněné nutriční vlastnosti má ale jen čerstvé kakao, nikoli to, které kupujeme jako instantní. To totiž může obsahovat další příměsi, jako je cukr, emulgátory, ztužené tuky a umělá aromata. Kakaové boby si můžete koupit v obchodech se zdravými potravinami, jejich cena se pohybuje obvykle okolo 100 Kč za 250 g kakaových bobů.

Kakaový bob

Foto: Pixabay

Konzumace kakaových bobů

Kakaové boby můžete jíst podobně, jako třeba oříšky. Nejvíce nutričních hodnot totiž mají ještě syrové. Dají se jíst loupané i neloupané, to už záleží na vás. Pokud vás celé nezaujmou, můžete je nadrtit (například paličkou na maso nebo v hmoždíři) a přidat ráno do jogurtu, cereálií, smothie či müsli. Hodí se ale také do slaných pokrmů. Použít je můžete namísto oříšků do pokrmů, které snesou trochu sladkou chuť. Například jako ozdoba nepečených dezertů, nebo polévkových krémů (zejména z batátů nebo dýně). V drcených kakaových bobech můžete obalit kotletu a po upečení získáte neobvyklou zauzenou příchuť.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/jak-vyuzit-kakaove-boby-v-kuchyni-tady-je-par-tipu.A180802_142918_dobra-chut_ape

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *