Je kombucha zdravá? Prý je to elixír dlouhověkosti

Kombucha

Kombucha je čajový nápoj, který se vyrábí fermentací slazeného čaje s čajovou houbou. Jeho chuť připomíná cider. Kombuchu je možné dochutit pomocí čerstvého zázvoru, tyčinky skořice nebo také sezónním ovocem. Tento nápoj je velmi známý v Číně, kde má svůj původ. Zde byl vyráběn již kolem roku 220 př. n. l. Už tehdy se věřilo, že má povzbuzující a čisticí účinky. V současné době existuje spousta vědeckých studií, které potvrzují léčivé vlastnosti kombuchy.

Zdravotní účinky

Kombucha obsahuje živou kulturu bakterií, kterým se připisuje příznivý vliv na bakteriální flóru. Obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a B12, C, kyselinu mléčnou a spoustu dalších prospěšných látek. Díky tomu se věří, že si dokáže poradit s problémy, jako je vypadávání vlasů až po ty mnohem závažnější, jako je například rakovina. Číňané věřili, že pravidelné pití tohoto fermentovaného čaje jim přinese dlouhověkost.

Výroba kombuchy

Foto: Pixabay

Proti stresu

Právě vitamíny skupiny B jsou zodpovědné za správnou práci nervové soustavy. Díky tomu mohou pomoci zmírnit stres, a dokonce i vylepšit náladu! Užívat jej tedy můžete v doporučeném množství už jen jako prevenci proti stresu, když například víte, že vás v práci čeká náročný den.

Antioxidační účinky

Jak už bylo uvedeno, kombucha obsahuje velmi silný antioxidant, kterým je kyselina askorbová, čili vitamín C. To ale rozhodně není všechno. Protože je vyrobena ze zeleného čaje, obsahuje také antioxidanty, které se v něm nacházejí. Antioxidanty chrání buňky lidského těla před poškozením. A nabízí také další výhody zeleného čaje.

Hubnutí

Zelený čaj se například velmi doporučuje lidem, kteří chtějí shodit nějaké to nadbytečné kilo. Pomáhá totiž spalovat tuky. Stejně jako bychom to neměli přehánět s pitím čajů obecně, neměli bychom to přehánět ani s množstvím vypité kombuchy.

Srdeční choroby

Pravidelná konzumace kombuchy může pomoci odvrátit srdeční choroby, jako je například vysoký krevní tlak. Výzkumy na zvířatech naznačují, že kombucha by měla být schopna snížit nezdravý cholesterol a vysoký krevní cukr.

Další přínosy kombuchy

Fermentovaný čaj zlepšuje také činnost střev, díky čemuž může například odstranit zácpu. Zdravá střeva přináší ještě další výhodu, a tou je silnější imunitní systém. Kombucha se používá také k léčbě nespavosti, migrény, lupénky, zmírňuje projevy alergií, menopauzy a premenstruační syndromy. Odstraňuje také bolesti kloubů.

Nebezpečí kombuchy

Nápoji by se měli vyhnout lidé trpící cukrovkou, malé děti, těhotné ženy a lidé se syndromem dráždivého tračníku. Je třeba si uvědomit, že obsahuje mírné množství alkoholu (0,5 až 2 %). Příliš velké množství vypitého nápoje může způsobit průjem a nadýmání.

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/kombucza-siegnij-po-zdrowie

https://www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha

https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/28427/hrubý_2014_dp.pdf

Foto: Pixabay